«Агресія росії має спонукати об’єднану Європу до серйозних висновків про власне майбутнє. Адже сьогодні в Україні росія воює проти європейських цінностей. А це означає, що будь-яка країна Європи, яка їх поділяє, може стати наступною ціллю для агресії», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу у другий день саміту Ініціативи трьох морів. 

Віцеспікерка зауважила, що ця війна прямо загрожує глобальній і європейській продовольчій та енергетичній безпеці: «Підвищення цін, уповільнення темпів росту європейських економік, інфляція, соціальна напруга та зростання бідності. Усе це уже впливає та впливатиме на політичну стабільність кожної країни Євросоюзу». 

«Ця війна розділила життя Європи на «до» та «після». Сьогодні перед кожною європейською країною стоїть вибір. Або ти з Україною та борешся на стороні добра. Або вагаєшся та тоді стаєш співучасником зла», — зазначила Олена Кондратюк. 

До того ж, вона акцентувала, що Європа має змінитися у відповідь на небачені раніше виклики, серед яких: російська енергетична залежність і шантаж, безпекові загрози, зокрема, ядерної атаки, російська дезінформація і кіберзлочинність: «Настав час справді фундаментальних змін та рішучих дій». 

«Загравання з росією, мільярди євро, сплачені росії за нафту, газ і вугілля, результували у мілітаризацію росії, агресивну війну. Цьому треба покласти край», — наголосила Заступниця Голови Парламенту та додала, що все це говорить про необхідність масштабних змін і побудову нової світової та європейської архітектури безпеки й співробітництва.

«Ми сподіваємося, що вже ближчими днями Рада Європейського Союзу врахує рекомендації Європейського Парламенту та Єврокомісії. Ми чекаємо на історичне рішення надати Україні статус країни-кандидата на вступ до Євросоюзу. Ми розуміємо, що це лише перший крок на складному шляху реформ до отримання повноправного членства», — зауважила Олена Кондратюк. 

До того ж, Віцеспікерка пояснила, чому статус кандидата для України є важливим саме зараз. Насамперед, це реальна можливість розірвати ланцюг війни з рф і наблизити Україну до її стратегічної мети бути членом ЄС і НАТО. Мало того — вирвати Україну із сірої зони впливу рф. Також це шанс продемонструвати реальну згуртованість країн ЄС у підтримці України. Окрім того, це демонстрація єдності Євросоюзу, що не надасть путіну жодного шансу на перемогу. «66% європейців підтримують членство України в ЄС, а 71% вважають, що Україна є частиною європейської родини. Водночас 91% громадян України виступають за вступ до ЄС — і це найвищий показник в історії. Україна заслужила членство в ЄС, бо Збройні Сили захищають не лише нашу незалежність, свободу, але й всі країни ЄС», — наголосила Олена Кондратюк. 

Насамкінець Заступниця Голови Парламенту заявила, що Україна готова виконати всю велику подальшу домашню роботу для досягнення високих європейських стандартів, щоб у перспективі стати повноправним членом ЄС. Саме тому Олена Кондратюк звернулася до учасників Парламентського Форуму трьох морів підтримати надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

20 травня 2024 19:18
17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50