Закликаємо австрійських колег долучитися до напрацювання законодавчих  механізмів для покарання росії за розпочату війну. На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі з Головою Ліберальної партії «НЕОС» Беатою Майнл-Райзінгер.

Він зауважив, що нарівні із питанням перемоги у війні, для України не менш важливим є питання справедливості: агресору має бути винесено справедливий юридичний вирок.

«Ті, хто розпочав цю війну, повинні відплатити, зробити репарації за все, що вони вчинили в Україні, щоб за ці злочини заплатив саме путін і російські олігархи», — зазначив Спікер українського Парламенту та закликав австрійських колег долучитися до напрацювання юридичних законодавчих  механізмів, які забезпечать конфіскацію активів рф і використання їх задля репараційних виплат.

«Сучасна юриспруденція не готова до таких викликів і нам потрібно створювати нові спеціальні статуси та конструкції. Наприклад, статус «країни-агресора», коли країна, яка визнається агресором, має мати менший обсяг прав, ніж інші країни, у тому числі, й у державному імунітеті. Крім цього, всі пов’язані особи повинні зазнавати певних репутаційних утисків. Далі можна конструювати інші механізми. Ми готові підключити найкращих ваших юристів, щоб пропрацювати цю конструкцію», - запевнив Голова українського Парламенту.

Крім того, Руслан Стефанчук висловив прохання до австрійського Парламенту, до 90-ї річниці вшанування Голодомору в Україні, прийняти резолюцію щодо визнання цієї страшної трагедії геноцидом українського народу та визнання геноцидом злочинів, які росія коїть сьогодні в Україні. Це було б важливою ланкою розслідування Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів російської федерації.

Також Голова українського Парламенту закликав австрійських колег не забувати про Україну, не втомлюватися від жорстокої війни, яку розв’язала росія.

«Український солдат на передовій, який захищає Україну і весь світ, не відчуває втоми. Він відчуває одне бажання - наблизити перемогу якомога швидше… Тому в мене один заклик до моїх колег-парламентаріїв - не будьте байдужими», - наголосив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Голова Ліберальної партії «НЕОС» Беате Майнл-Райзінгер висловила захоплення тим, що український Парламент не припинив свою діяльність під час війни, та запевнила у продовженні подальшої співпраці і посиленні міжпарламентських зв’язків парламентів обох країн.

Крім того, вона запевнила, що резолюції щодо визнання геноцидом Голодомору та російських злочинів в Україні вже в роботі і висловила сподівання, що світова міжнародна спільнота їх у цьому підтримає.

Що стосується  замороження та конфіскації активів російських олігархів або компаній, Беате Майнл-Райзінгер  запевнила, що австрійські парламентарії вивчать це питання та зроблять свій внесок наскільки це можливо, наприклад, для судової експертизи тощо.

На кінець зустрічі Руслан Стефанчук запросив Беате Майнл-Райзінгер найближчим часом відвідати Україну. 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54