У вівторок, 14 червня Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко здійснив робочий візит до Румунії. 

До основних питань робочих зустрічей зі спікерами та депутатами національних парламентів і представниками виконавчої влади належали надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу, військова та економічна підтримка, відбудова українських територій, санкційна політика та притягнення рф до відповідальності за скоєні воєнні злочини. 

Під час зустрічі з Державним секретарем МЗС Румунії Юліаном Фотою Олександр Корнієнко висловив вдячність за різносторонню підтримку України, зокрема, всіх санкційних пакетів. «На жаль, потенціал росії не так швидко вичерпується, як того хотілося б, і кожен долар, цент, сплачений за барель російської нафти, — це снаряд або ракета, які летять в Україну. Тому вкрай важливо, щоб усі рішення, які зараз ухвалюються на користь України, ухвалювалися швидше», — наголосив Перший віцеспікер. Також він подякував Румунії за приклад іншим країнам у плані енергетичної незалежності від рф та дипломатичної діяльності з підтримки символічних для України актів та постанов. 

Далі, відповідно до програми робочого візиту, Перший заступник Голови Парламенту провів робочі зустрічі із Головами двох Палат румунського Парламенту: Палати депутатів — Марчелом Чолаку та Сенату — Флоріном Кицу. Насамперед порушили питання отримання Україною статусу кандидата у члени Європейського Союзу. Олександр Корнієнко акцентував, що Україна очікує від Румунії на «продовження політики підтримки своїх євроінтеграційних намірів та адвокації цього прагнення серед інших країн». Окрім того, Перший віцеспікер висловив прохання до румунського Парламенту ухвалити резолюцію щодо визнання геноцидом злочинів, які росія коїть сьогодні в Україні. Своєю чергою, Голова Сенату Парламенту Румунії Флорін Кицу наголосив, що Сенат став одним із перших, хто підтримував Україну у війні з росією, і сьогодні готовий підтримати євроінтеграційні наміри України, але за наявності «чіткого плану кроків, які мають імплементувати країни впродовж певного періоду часу». Голова Палати депутатів Марчел Чолаку акцентував, що Румунія має взяти на себе роль регіонального хабу для забезпечення стабільності та розвитку Східної Європи та Чорноморського району: «Перший крок у цьому напрямі — відбудова України». Він також наголосив, що в Україні необхідно оперативно організувати комерційну, економічну та гуманітарну команду для полегшення процесу реконструкції.

Також Олександр Корнієнко разом із Марчелом Чолаку взяв участь у відкритті виставки фотографій «Хроніки російського вторгнення в Україну 2022: початок» Макса Левіна, військового фотожурналіста, жорстоко вбитого російськими окупантами в Межигірському районі Київської області. «Завдяки його відданій праці весь світ побачив ті жахи, які відбувалися та, на жаль, тривають в Україні, — на Сході та Півдні країни», — зазначив Олександр Корнієнко. 

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України зустрівся з Міністром національної оборони Румунії Васіле Динку. Сторони обговорили співробітництво у військово-технічній сфері. Васіле Динку підтвердив підтримку Румунією Українського народу як у питанні санкцій проти неспровокованої, жорстокої та незаконної агресії рф щодо України, так і у питанні гуманітарного захисту людей, які постраждали. 

Завтра, 15 червня, Олександр Корнієнко перебуватиме з робочим візитом у Республіці Мальта, 16 червня — в Італійській Республіці.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30