Позитивне рішення щодо кандидатства України в ЄС стане найкращим психологічним «реабілітатором» для кожного, хто в окопах захищає Україну, для кожної дитини, сім'ї, яка сьогодні перебуває за межами кордонів. І воно подарує кожному українцю найважливіші емоції надії та віри. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час робочої зустрічі з Президенткою Федеральної Ради Республіки Австрія Крістіною Шварц-Фукс.

Обговорили, зокрема, підтримку України на шляху отримання статусу кандидата до Євросоюзу, регіональну відбудову, гарантії безпеки у процесі експорту зерна з України, економічну співпрацю та психологічну підтримку українських біженців.

«Моя основна місія — набуття статусу кандидатства України до ЄС. За європейські принципи та цінності українці сплачують найдорожчу ціну — життям», — акцентував Руслан Стефанчук і звернувся до Президентки Федеральної Ради Австрії використати весь потужний авторитет і можливості, щоби сприяти ухваленню правильного рішення 24 червня.

До того ж Спікер Парламенту України запропонував, аби кожна земля Австрії отримала свого партнера в Україні та почала співпрацю у проєктах, пов'язаних із відбудовою України, наголосивши, що Австрія входить до шістки найпотужніших інвесторів України.

«Україну завжди називали «житницею Європи». Від того, наскільки вона може продукувати це зерно, залежить продовольча безпека у всьому світі. Блокування портів та викрадення росією українського зерна на окупованих територіях загрожують продовольчій безпеці всього світу», — зауважив Руслан Стефанчук і додав, що Україна є відповідальною країною, саме тому, попри війну, засіяно 75% усіх полів, які оброблялися в Україні.

Голова українського Парламенту виокремив два складних питання щодо розблокування українських портів, які потребують вирішення: мінування самих портів і гарантії безпеки від тих країн, які створюють для України гуманітарний коридор із вивезення зерна.

«Бундесрат абсолютно чітко визначив свою позицію щодо війни в Україні. Усі чотири фракції висловили солідарність і підтримку», — зауважила, зі свого боку, Президентка Федеральної Ради Республіки Австрія та наголосила, що Австрія повністю підтримує Україну в отриманні кандидатства у члени ЄС, адже покрокове розширення Євросоюзу — це нові можливості для росту та розвитку не лише територіально, а й у питаннях торгівлі, енергетики, захисту довкілля, безпеки та захисту країни.

До того ж Крістіна Шварц-Фукс порушила питання психологічної підтримки тимчасових українських біженців: «Австрія надала доступ і до ринку праці, і до системи охорони здоров'я, і до шкільного навчання. Проте велика кількість дітей потребує психологічної підтримки через війну». На що Руслан Стефанчук зауважив, що перед Україною та Європою спільно постане питання психологічної реабілітації українських родин, адже багатьом із них просто немає, куди повертатися.

Насамкінець Руслан Стефанчук запросив Крістіну Шварц-Фукс відвідати з робочим візитом Україну.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00