Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час робочого візиту до Румунії зустрівся із Головою Сенату Парламенту Румунії Флоріном Кицу.

Насамперед Олександр Корнієнко подякував за небагатослівну, але надійну військову підтримку  Румунії.

На дипломатичному фронті головним питанням сьогодні для України є отримання статусу кандидата у члени Європейського Союзу. І Україна очікує від Румунії на «продовження політики підтримки своїх євроінтеграційних намірів та адвокації цього прагнення серед інших країн».  

Окрім того, Олександр Корнієнко висловив прохання до румунського Парламенту ухвалити резолюцію щодо визнання геноцидом злочинів, які росія коїть сьогодні в Україні. У цьому контексті, зауважив він, «Україна вдячна Румунії за підтримку та надання ресурсів для продовження роботи групи розслідувачів Міжнародного кримінального суду».

Окремо Перший віцеспікер українського Парламенту зупинився на економічній війні, розв’язаній росією, де виділив два головних складники.

«Одна війна — це блокування українських портів, знекровлення української економіки, а зараз ще з’явилася загроза голоду у низці країн, у які поступало наше зерно», — наголосив Олександр Корнієнко та додав, що для подолання цієї проблеми велике значення мають санкції, які Румунія активно підтримує, попри певні втрати, наприклад, у енергосекторі.

Він повідомив, що Україна фактично перейшла у повноцінний режим синхронізації з європейською енергосистемою, що може задовольнити запит Румунії на імпорт української електроенергії, зокрема, зеленої.

Також Перший заступник Голови Верховної Ради України запросив Румунію до участі у післявоєнній відбудові України.

«Один із механізмів, які ми зараз розглядаємо, це пряма співпраця територій. Поки готуються великі європейські проекти можна розпочати співпрацювати на рівні маленьких територій», — підкреслив Олександр Корнієнко.

Заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Роксолана Підласа закцентувала увагу присутніх на підтримку України Румунією в гуманітарній та транспортній сферах.

«Ми вдячні за те, що румунський Уряд робить щодо підвищення спроможності портів, які експортують українське зерно та продовольство. Важливою є також  підтримка румунського Парламенту у створенні безпечних коридорів експорту через Чорне море», — зауважила парламентарка.

У свою чергу Голова Сенату Парламенту Румунії Флорін Кицу наголосив, що Сенат став один із перших, хто підтримував Україну у війні з росією, і сьогодні готовий підтримати євроінтеграційні наміри України, але за наявності «чіткого плану кроків, які мають імплементувати країни впродовж певного періоду часу».

Що стосується санкцій, Голова румунського Парламенту наголосив, що позиція Румунії тут чітка: «Румунія підтримує санкції проти росії, Румунія проти зняття санкцій з росії, як у 2019 році, коли було знято частину санкцій по Криму, і було видно результат цього підходу».


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00