Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у межах робочого візиту зустрівся з Головою Палати депутатів Парламенту Румунії Марчелом Чолаку.

Насамперед Перший віцеспікер українського Парламенту висловив вдячність Румунії за активну адвокацію військової підтримки України та акцентував на важливості поглиблення міжпарламентської співпраці. Він також наголосив, що нині Україна тримає оборону на трьох важливих фронтах: військовому, дипломатичному та економічному.

«Найближчими днями Єврокомісія, а згодом Єврорада, визначатимуться щодо статусу України кандидата у члени ЄС. Ми дуже вдячні за позицію Румунії, зокрема, Парламенту, щодо підтримки у цьому питанні. Якщо є можливість виступати з адвокацією України, ми будемо теж за це дуже вдячні», — зауважив Перший віцеспікер українського Парламенту. Він також висловив вдячність Румунії за активну санкційну політику.

До того ж, Олександр Корнієнко повідомив, що триває робота з визнання звірств, скоєних російськими нацистами, геноцидом Українського народу. Зокрема, Перший віцеспікер звернувся до Парламенту Румунії з проханням розглянути можливість ухвалення відповідної заяви: «Парламент системно працює та звертається до багатьох світових організацій, аби росія перестала бути членом різних світових організацій, зокрема, Ради Безпеки ООН».

 

«Економічна співпраця та інтеграція України з Румунією перебуває на дуже високому рівні, адже Румунія є одним з основних логістичних хабів, партнерів України», — зазначив Перший віцеспікер. До того ж, Олександр Корнієнко зауважив, що зараз актуальним для України є питання доступу до палива.

Заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Роксолана Підласа наголосила, що росія розв’язала війну не лише проти України, але й економічну війну проти всього світу: «рф намагається добитися, щоб у світі почався масовий голод і Україна з Румунією тут стоять пліч-о-пліч, щоби цього не допустити. Дякуємо румунському Уряду за підвищення спроможності портів і каналів для експорту та імпорту продукції з та в Україну».

Зі свого боку, Марчел Чолаку акцентував, що Румунія має взяти на себе роль регіонального хабу для забезпечення стабільності та розвитку Східної Європи та Чорноморського району: «Перший крок у цьому напрямі — відбудова України». Він також наголосив, що в Україні необхідно оперативно організувати комерційну, економічну та гуманітарну команду для полегшення процесу реконструкції.

 

Насамкінець Олександр Корнієнко подякував Марчелу Чолаку за прихисток, який надала Румунія багатьом українським сім’ям, та передав малюнок маленької харків’янки Єви як символ дружби між народами Румунії та України.

 



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

29 квітня 2024 19:58
29 квітня 2024 17:20
29 квітня 2024 16:53
29 квітня 2024 14:06
29 квітня 2024 13:29
26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12