Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Сенату Федерального Парламенту Бельгії Стефані Д’Оз і попросив про підтримку України на її шляху до членства у ЄС.

«Українці складають екзамен на відповідність європейським цінностям і європейським принципам ціною життя. І це для нас є визначальним. Європа це бачить і підтримує», — зауважив Голова Верховної Ради України.

Він наголосив, що війна в Україні — війна проти європейських цінностей, проти права на вибір як фундаментальної європейської цінності.

«24 лютого росія, порушивши всі можливі заборони, кинула виклик Європі. Я дуже хочу, щоби через 4 місяці, 24 червня Європа дала відповідь росії», — наголосив Спікер українського Парламенту.

Також Руслан Стефанчук подякував за підтримку, яку Україна отримує на рівні санкцій проти росії, де Бельгія лідирує серед країн, які утримали капітали рф — це 200 млрд євро.

«Ми хочемо попросити вас і далі підтримувати цей санкційний тиск, допомагати з виділенням зброї для України. Путін перейшов у тривалий конфлікт, тому що це для нього вигідно… Це викликає забуття. Тому для нас важливо діяти швидко й у воєнному, і в економічному стані», — наголосив Руслан Стефанчук та запросив Бельгію до участі в післявоєнній відбудові України.

Крім того, учасники зустрічі обговорили питання продуктової безпеки, яка сьогодні стала нагальною у всьому світі. Голова українського Парламенту наголосив, що у її вирішенні є спільна відповідальність і України, і ЄС.

«Ми вже пройшли шлях від путінського «візьму Київ за два дні» — до 110-го дня повноцінної повномасштабної війни, де українці демонструють вершину людської стійкості», — закцентував Спікер українського Парламенту, зауваживши, що Україні негайно потрібна новітня зброя, щоби припинити війну на виснаження.

На завершення він звернувся до бельгійського Парламенту із закликом визнати важливі сьогодні для України речі: геноцидом українського народу Голодомор, який відбувся 90 років тому, та дії росії в Україні під час російсько-української війни.

«Ми здійснюємо впровадження в Міжнародному кримінальному суді й дякуємо Бельгії за підтримку цього впровадження. Для нас важливо отримати юридичну оцінку тому, що робить путін, і примусити його нести і юридичну відповідальність, і майнову, щоби він здійснив репарації в сторону України», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Сенату Федерального Парламенту Бельгії Стефані Д’Оз закцентувала, що допомога Європи більше не може залишатися на словах — важливо переходити на дії. Зокрема, Бельгія має зробити все, аби допомогти виграти цю війну.

«Ми працюємо над жорсткими санкціями — це перша річ, яку ми маємо зробити. Друга річ — ми маємо обговорити відбудову України після війни», — підкреслила Стефані д’Оз.

За її словами, завдяки війні українці та європейці як ніколи зблизилися. Вона вважає, що як Україна, так і Європа мають пройти довгий шлях для змін. Стефані д’Оз вірить, що Україна має місце в Євросоюзі, а українці усвідомлюють вимоги для цього.

«Якщо ми зараз не можемо допомогти одне одному, то коли? У війни є жахливі наслідки, та є один позитивний: українці, бельгійці, та вся Європа зблизилися як ніколи раніше. Ми маємо підтримувати це зближення не лише на один день, а й надалі», — резюмувала вона.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43
30 квітня 2024 16:08
30 квітня 2024 15:57
30 квітня 2024 14:19