В Україну прибула місія — Незалежна міжнародна комісія ООН, що розслідує злочини, пов’язані з агресією рф. Ерік Мьосе — Голова Комісії, також до її складу входять Ясмінка Джумхур і Пабло де Грейф. Про це повідомила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, яка провела з ними робочу зустріч. 

Віцеспікерка запевнила Незалежну міжнародну комісію ООН, що Верховна Рада України сприятиме успішній роботі місії. Також вона повідомила, що під час зустрічі було обговорено напрями роботи Комісії в Україні, яка була створена для фіксації порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших злочинів, пов’язаних із російською агресією. Основне завдання встановити підозрюваних, зібрати докази та підготувати матеріали, щоби ніхто не уникнув покарання.

«Запевнила наших колег у важливості роботи Комісії та підтримці її діяльності Парламентом України. Верховна Рада України надає великого значення роботі Незалежної міжнародної комісії ООН. Парламент готовий всебічно сприяти її діяльності», — наголосила Олена Кондратюк. 

Заступниця Голови Парламенту акцентувала, що крім злочину агресії, росія скоює в Україні численні воєнні злочини та злочини проти людяності, які свідчать про геноцид Українського народу. 

«Наші правоохоронні органи ведуть розслідування щодо більш як 16 тисяч воєнних злочинів та злочинів агресії, скоєних із 24 лютого 2022 року, зокрема, щодо понад п’яти тисяч вбивств та шести тисяч поранень цивільних. На жаль, ці цифри зростають щодня», — зазначила Олена Кондратюк і додала, що водночас окреме розслідування проводиться за фактом злочину геноциду.

«Ми також вдячні Міжнародному кримінальному суду, який веде власне повноцінне розслідування на прохання 42 країн. Працюють спільні слідчі та консультативні групи, які допомагають у розслідуванні російських воєнних злочинів в Україні», — зауважила Віцеспікерка Парламенту України. 

Олена Кондратюк наголосила, що Україна цінує позицію всіх міжнародних партнерів, які приєдналися та відкрили власні провадження щодо численних злочинів рф в Україні: «Справедливе покарання всіх, хто давав накази та скоював звірства проти наших громадян, має бути невідворотним. Це спільне завдання всього цивілізованого світу. Ми очікуємо, що Комісія ООН розслідуватиме всі ці злочини та дасть їм свою однозначну оцінку». 

Своєю чергою представники Комісії зазначили, що їм доручено провести, відповідно до міжнародних стандартів, окреме розслідування порушення міжнародного права у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права в Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях наприкінці лютого та в березні 2022 року.

Також під час зустрічі Голова Комісії поінформував про роботу Комісарів зі збору фактів про скоєні злочини для представлення інформації Раді ООН з прав людини та доповіді Генеральній Асамблеї ООН на її 77-й сесії.

«Окрім того, звернула увагу Комісії ООН, що її діяльність має охоплювати не лише поточні події, а їх першопричини. Закликала місію вивчити факти та злочини рф, які сталися у попередні роки. Зокрема, у тимчасово окупованому Криму, на Донеччині та Луганщині, де вони мали місце впродовж останніх восьми років», — резюмувала Олена Кондратюк. 


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50