Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у межах робочого візиту зустрівся з Генеральним Директором Організації із заборони хімічної зброї Фернандо Аріасом.  

Насамперед Спікер українського Парламенту висловив вдячність Фернандо Аріасу та технічному секретаріату Організації із заборони хімічної зброї за тісну й продуктивну співпрацю та сприяння отримання Україною необхідного обладнання.

«Питання протидії використання хімічної зброї в умовах повномасштабного вторгнення рф зараз набуває якомога більшої актуальності», — зауважив Руслан Стефанчук і запевнив, що Україна залишається рішучим і неухильним прихильником конвенції та діє у суворій відповідності до всіх вимог, визначених Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення.

Спікер Парламенту України повідомив, що велика кількість українських фахівців узяла участь у тренуваннях і навчаннях від Організації із заборони хімічної зброї. Він також додав, що нині компетентні органи влади України розглядають проект ad hoc угоди про встановлення привілеїв й імунітетів між технічним секретаріатом Організації із заборони хімічної зброї та Україною щодо здійснення візиту з метою надання технічної допомоги.

«Для України імплементація всіх положень Угоди є одним з основних завдань політики держави. Це питання перебуває під постійним контролем Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України і Уряду України», — наголосив Руслан Стефанчук. Зокрема, він зазначив, що Україна й за Конвенцією, і по суті взяла на себе зобов'язання та зобов'язується фактично не використовувати будь-які хімічні засоби як засіб ведення війни.

«Після цих 25 років ми можемо сказати, що ми — Європа, держави-члени, організація як визнаний авторитет — затвердили як цінність те, що хімічна зброя належить до інших часів, належить до минулого, що хімічну зброю не можна використовувати у сучасному світі». 

«Сирійська війна була справді жахливою, а тепер українська війна, безумовно, є наступною складною річчю для нас», — наголосив Фернандо Аріас.

Він також повідомив, що нині триває будівництво нового відділення штаб-квартири — Центру хімії, де будуть два важливих місця для тренінгів: «Для тренінгів експертів із держав-членів, ваших і наших експертів, навчання використання нового обладнання для тестування та моделювання викликів після якої-небудь атаки або інциденту».

«Водночас ми чітко реагуватимемо й інформуватимемо вашу Організацію про всі результати чи підозри щодо використання таких хімічних засобів із боку рф», — акцентував Голова Верховної Ради України. 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39