«В Україні зараз три важливих фронти: військовий, економічний й дипломатичний. На всіх цих фронтах Естонія разом з Україною», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час робочої зустрічі із Першим віцеспікером Парламенту Естонської Республіки Ханно Певкуром.

Олександр Корнієнко зауважив, що між Парламентами України та Естонії триває тісна співпраця на всіх рівнях: «Спільно діють спікери, віцеспікери та делегації дружби».

Він також зазначив, що Україна вдячна Естонській Республіці за лідерську позицію щодо ухвалення шостого пакету санкцій проти рф. «Ви своїм прикладом показали, що відмова від російських енергоносіїв можлива. Це не катастрофа, якщо правильно спланувати та послідовно діяти», — акцентував Перший віцеспікер та додав, що інші країни мають брати приклад з Естонії.

«Протитанкові ракети, артилерія, легке озброєння, боєприпаси, паливо, засоби зв’язку, медичні засоби Естонія надала Україні», — повідомив Олександр Корнієнко та подякував за гуманітарну допомогу та підтримку у розмінуванні українських територій.

Окремо під час зустрічі учасники порушили питання післявоєнної відбудови України, адже Естонія у цьому плані взяла «шефство» над Житомирщиною.

«Україна дуже вдячна Естонії за турботливе ставлення до тимчасових переселенців, які були вимушені рятуватися від війни, розв’язаної рф», — зазначив Олександр Корнієнко та додав, що естонські служби працюють на найвищому рівні. Зокрема, українські діти мають змогу відвідувати у школах українські класи, у такий спосіб інтегруючись у суспільство.

«Естонія є лідеркою важливих специфічних проектів. Ми вже проводимо консультації з іншими послами щодо конкретних кроків з відновлення України», — зауважив під час зустрічі Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко. Він також додав, що Естонія та Україна працюють і роблять усе можливе для спільної перемоги. 

«Коли виникне необхідність у підтримці ратифікації кандидатства України в Євросоюзі, ми спробуємо бути першими в ЄС і зробити це за один день», — наголосив, зі свого боку, Перший віцеспікер Парламенту Естонської Республіки та додав, що Естонія була однією з перших країн, яка визнала дії російської федерації на території України геноцидом, — і це рішення ухвалили одностайно.

Він також повідомив, що Естонська Республіка ухвалила принципове рішення не використовувати більше російський газ та електроенергію у майбутньому, але «питання не в Естонії, Латвії чи Литві, питання в Європейському Союзі, і, на превеликий жаль, процес займає надто багато часу».

 «Естонія залишається на одному боці з Україною та докладатиме максимуми зусиль задля продовження санкцій: як індивідуальних, так і проти держави та конкретних компаній», — запевнив Перший віцеспікер Парламенту України.

Насамкінець Ханно Певкур повідомив, що він особисто розмістив у своїй квартирі одну українську родину, вони також перевезли з Мелітополя своїх батьків: «Це гарно ілюструє, наскільки багато друзів Україна має в Естонії. Українці отримують усю необхідну допомогу: навчання, працевлаштування та навіть відбулася зміна юридичної бази задля покращення умов для українців». 



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00