Перший заступник Голови Верховної Ради України та Перший віцеспікер Парламенту Естонської Республіки Ханно Певкур, який прибув до України з робочим візитом на запрошення Олександра Корнієнка, ознайомилися з наслідками російської агресії у Малині Житомирської області.

«Естонія одна з перших відгукнулася на нашу ініціативу «шефства», коли якась країна бере регіон або населений пункт — і починає предметно займатися питанням відновлення», — зазначив Олександр Корнієнко та додав, що Естонія виступає амбасадоркою України у світі й залучає через свої контакти, вплив і репутацію допомогу та додаткові можливості з інших країн і фондів.

Перший віцеспікер зауважив, що у відсотковому співвідношенні до свого ВВП Естонія найбільше допомагає Україні: «Якби так само допомагали країни, у яких трохи більше ВВП, у нас взагалі б не було проблем ні з відновленням, ні з постачанням зброї».

До того ж, як повідомив Олександр Корнієнко, Житомирщина — одна з тих областей, яка постраждала точково, але у багатьох місцях. Зокрема, зруйновано дев’ять мостів, велика кількість інфраструктури як у самому Житомирі, так і в Малині та прилеглих населених пунктах.

«Завдяки тому, що Естонія ухвалила рішення про допомогу Україні спільно з українською переговорною стороною, нині в Уряду Естонії є список із 15 об’єктів, переданий місцевою адміністрацією до розгляду», — зауважив, зі свого боку, Перший віцеспікер Парламенту Естонії Ханно Певкур. Він також додав, що нині триває робота з оцінювання та розрахунку необхідних для відновлення Житомирщини бюджетів.

«Минулого тижня на Житомирщині була естонська делегація у складі центру співробітництва. Серед них — один з естонських інженерів. Вони оглянули об’єкти та зараз планують залучити інші країни, розрахувати, коли можна розпочати процес відбудови, які ще потрібно зробити кроки у технічній та юридичній площині, щоби запустити процес повністю», — зазначив Ханно Певкур.

Він також зауважив, що Естонія завжди посідала лідерські позиції серед країн Євросоюзу щодо сприяння та допомоги Україні. «Естонія не буде просто приходити й говорити, що ми «збудуємо щось там-то і там-то». Це буде, звісно, запит від української сторони та тісна співпраця», — акцентував Перший віцеспікер Парламенту Естонської Республіки.

«Ми дуже цінуємо підтримку Естонської Республіки та політичні рішення, які ухвалив і продовжує ухвалювати Парламент Естонії. Зокрема, це перша резолюція серед парламентів світу із закликом до НАТО закрити небо над Україною, а також визнання дій рф в Україні злочином проти людяності», — наголосив народний депутат України, Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко. Він також заявив, що Україна та Естонія разом спільно працюють над залученням інших країн, щоби після перемоги якнайшвидше відновити Житомирщину.

Насамкінець Олександр Корнієнко та Ханно Певкур обмінялися подарунками. Перший віцеспікер Парламенту України подарував гостю вишиванку у кольорах Прапору Естонії, а Ханно Певкур вручив Першому заступнику Голови Верховної Ради України світшот із написом «Слава Україні».

 


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00