Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч із Віце-президентом Німецького Бундестагу Вольфгангом Кубікі та керівником фракції Вільної Демократичної Партії в німецькому Парламенті Крістіаном Дюрром.

Руслан Стефанчук висловив вдячність своїм німецьким колегам за низку важливих рішень Парламенту на користь України та наголосив, що головна мета його візиту – це питання підтримки України на шляху отримання кандидатського статусу на шляху до ЄС.

«Отримання статусу в кандидати ЄС – це не членство в ЄС. Це  чесний шлях, щоб отримати справжнє членство. Ми чітко усвідомлюємо той шлях, який треба пройти і  ми готові його пройти з честю», - наголосив Руслан Стефанчук.

Також на зустрічі піднімалося питання постачання Німеччиною Україні необхідної зброї. Руслан Стефанчук подякував за важливе рішення німецького Парламенту у цьому напрямку, але зауважив, що ці рішення мають втілюватися в життя якнайшвидше. 

«Ми втрачаємо найцінніше, що у нас є. Сьогодні 99-ий день війни. Завтра буде 100. І цифри стають тризначними. Тому я хочу звернутися до вас щодо сприяння якнайшвидшого вирішення питань про надання зброї Німеччиною», - зазначив Руслан Стефанчук.

Крім того,  він наголосив на потребі посилити  санкційний тиск на рф, без якого неможливо виграти цю несправедливу війну. Голова Верховної Ради України навів слова німецького канцлера Отто фон Бісмарка, що «угода з росією не вартує паперу, на якому вона викладена».

«Повна перемога неможлива без притягнення агресора до справедливої юридичної відповідальності по всіх канонах міжнародного права. Не можна дозволити руйнуватися світовому порядку у 21 ст. по волі однієї людини. Це несправедливо. Це нечесно.  І не те, заради чого вмирають сьогодні українці», - підкреслив Руслан Стефанчук.

За його словами, на жаль, Україна завжди матиме такого агресивного сусіда, і географію не зміниш, але географія не має стати вироком для країн, тому потрібно змінювати майбутнє, робити висновки з того, що відбулося.

«Чи можливе замирення? Я думаю, поки живі спогади про Ірпінь, Маріуполь, Бучу, Бородянку, це питання не буде стояти на порядку денному. Нам треба думати, як співіснувати. Але примирення – складне питання, бо немає жодного українця, якого б не торкнулася війна», – підкреслив Руслан Стефанчук.

Віце-президент Німецького Бундестагу Вольфганг Кубікі та його колега по партії керівник фракції Вільної Демократичної Партії в німецькому Парламенті Крістіан Дюрр від імені своєї партії висловили повну підтримку євроінтеграційним прагненням України та запевнили, що будуть робити все, щоб ця ініціатива не знайшла супротиву у стінах німецького Парламенту.

«Наша ліберальна партія вирішила, що Україна має отримати цей статус. На нашу думку, Європейський Союз сьогодні потребує фанатів. Зараз дискусія на тему «чи варто розширювати ЄС?» застаріла, вона не на часі. Тому для нас неймовірно важливо чути наскільки проєвропейськи налаштовані українці. Нам необхідні люди, які живуть цією ідеєю, ідеєю Європи», - підкреслив Крістіан Дюрр.

Віцепрезидент Німецького Бундестагу Вольфганг Кубікі запевнив свого українського колегу, що Німеччина  і надалі буде підтримувати санкції та постачати зброю. Крім того, повідомив депутат, Парламент Німеччини вже виділив додаткові кошти на персонал, який буде займатися розслідуванням злочинів росії в Україні.

«Ми робимо це не лише заради України, а й для самих себе. Ми не можемо допустити, щоб так грубо порушувався світовий порядок», - підкреслив німецький парламентарій.  

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00