Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів робочу зустріч із Головою Християнсько-демократичного Союзу, керівником фракції ХДС/ХСС у Німецькому Бундестазі Фрідріхом Мерцом.

Під час зустрічі обговорили питання підтримки Німеччиною отримання Україною членства в ЄС та поставки важкого озброєння для Збройних Сил України. Насамперед Руслан Стефанчук висловив вдячність Фрідріху Мерцу за ініціювання всіх найважливіших для України рішень.

«Ви є основним ініціатором питання передачі Україні зброї, це на порядку денному вашої партії. Але нам потрібно, щоби між рішеннями та їх імплементацією було якомога менше часу», — закцентував Голова Верховної Ради.

Спікер Парламенту наголосив, що чим швидше Україна отримає якісну зброю, тим скоріше переможе у війні, розв’язаній рф. Він нагадав слова Президента України Володимира Зеленського, що один день війни забирає в Україні 100 її кращих синів і дочок, а також 500 робить пораненими.

«Більшість країн ЄС підтримує прагнення України стати членом ЄС. Думаю, що однозначна позиція Німеччини як лідера ЄС могла б переконати й інших скептиків», — зазначив Руслан Стефанчук. 

До того ж, за його словами, якщо Бундестаг виявить таку підтримку для українського євроінтеграційного напряму, це буде серйозним поштовхом для федерального уряду прийняти такий же підхід щодо кандидатського статусу України. 

Також Голова Парламенту звернувся з проханням розглянути можливість ініціації відповідного закону про конфіскацію майна російських олігархів, за рахунок яких буде відшкодована шкода, завдана Україні та українському народу.

«Минулого тижня на конгресі в Роттердамі було ухвалено резолюцію, в якій чітко висловили свою підтримку Україні в отриманні наприкінці червня статусу кандидата в ЄС», — заявив, зі свого боку, Голова Християнсько-демократичного Союзу, керівник фракції ХДС/ХСС у Німецькому Бундестазі.

Він поінформував, що мав розмову з Федеральним Канцлером Німеччини. Фрідріх Мерц вважає, що Олаф Шольц має зайняти чітку, визначену позицію щодо набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС і з цією позицією вийти на засідання Європейської Ради в кінці червня цього року. 

«Стосовно питання статусу кандидата, ми будемо його обговорювати, й надалі чинити політичний тиск, для того, щоби його вирішити. Тут є єдине рішення – ухвалювати Резолюцію», — наголосив Фрідріх Мерц.

Він також повідомив, що Німеччина шукає можливості, як можна заморозити російські активи, аби потім використати їх у відбудові України. За його оцінками, постачання зброї занадто пізнє і його занадто мало. 

«Ми могли б швидше і набагато більше. Наприклад, бойові машини піхоти, які Німеччина зараз мала поставити в Україну. Уряд викручується і хоче зараз поставити німецькі машини в Грецію, з тим, щоб Греція надала Україні іншу техніку, старішу. Це техніка, якій 60 років», — розповів Фрідріх Мерц.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00