Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук розпочав робочий візит до Федеративної Республіки Німеччини із зустрічі з Державним міністром закордонних справ Німеччини, депутатом Бундестагу Тобіасом Лінднером.

«Основною метою мого візиту є якраз питання, пов'язані з членством України у ЄС. І я хотів би заручитися підтримкою Берліну», — зазначив Спікер українського Парламенту та нагадав обнадійливі цифри щодо підтримки в Німеччині членства України в ЄС — майже 2/3 німців підтримують цю ідею.

«Ми чітко розуміємо, що статус кандидата — це ще не членство. Але це дуже потрібний етап, який продемонструє всьому світу, що Україна стає на рейки євроінтеграції. Європа разом з Україною. І це дуже важливий посил путіну, що Україну очікують в об'єднаній Європі», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він зауважив, що партнерство ЄС та України має взаємну вигоду, адже Україні є що запропонувати ЄС: потужну підтримку в частині продовольчої та екологічної безпеки; питання цифровізації країни та оборони, адже Україна зараз має одну з найпотужніших армій Європи, яка готова захищати і вже захищає ЄС.

Руслан Стефанчук наголосив, що позиція Берліну щодо євроінтеграційних намірів України чітка і зрозуміла, і тому може стати потужним сигналом для країн, які ще вагаються в цьому рішенні.

Крім того, Спікер Українського Парламенту висловив вдячність Німеччині за важливі рішення щодо надання озброєння та наголосив, що Україна очікує якнайшвидшого їх втілення в життя.

«Ми дуже очікуємо реалізації тих обіцянок, які були щодо надання Україні самохідних артустановок «Гепард», систем типу «Мардер» і «Леопард», боєприпасів до них. Ми б також хотіли зрозуміти строки отримання, тому що кожен день для України, як заявив Президент Зеленський, це близько сотні вбитих і 500 поранених українських воїнів, які боронять Україну і весь цивілізований світ», — наголосив Руслан Стефанчук.

Також Спікер Українського Парламенту подякував німецьким депутатам за їх позицію щодо санкційного тиску на рф.

«Прошу продовжувати й далі разом стискати економічний хребет російській воєнній машині. Ми сподіваємося, що Німеччина використає весь потужний потенціал і репутацію всередині країн ЄС для запровадження ще потужніших санкцій проти агресора, з повним ембарго на нафту й газ, відключенням російських і білоруських банків від SWIFT, припиненням торговельних відносин із рф. Це є важливим кроком, щоби вони врешті-решт задумалися, що війна — це дорого й боляче», — підкреслив Руслан Стефанчук.

За його словами, Україна обов’язково переможе, постане питання відбудови України й участь Німеччини в ній є також визначальною.

«Справедливо, щоби відбудова відбувалася коштом тієї країни, яка зруйнувала в Україні все, що можливо. Тому в Україні вже прийняті відповідні законодавчі акти про конфіскацію майна країни-агресора», — розповів Руслан Стефанчук.

Спікер Парламенту України звернувся із проханням до німецьких колег розглянути прийняття аналогічних законів у Бундестазі й підтримати їх в Уряді Німеччини з тим, щоби можна було відновити економіку України не тільки за кошти платників податків і країн ЄС, а насамперед за кошти, які будуть конфісковані у рф.

Зі свого боку, Державний міністр закордонних справ Німеччини Тобіас Лінднер висловив впевненість у перемозі України та запевнив, що Німеччина й надалі продовжуватиме підтримувати Україну, зокрема в гуманітарних питаннях, постачанні озброєння та посиленні санкційної політики.

«Наші двері завжди відкриті для України… Ми розуміємо, що не можна розчарувати громадян України, їм треба дати надію й показати, що Україна належить до європейської спільноти. Тому Ваш візит є на часі, адже надзвичайно важливо, щоби парламентарії зустрічалися з парламентаріями. Вони можуть здійснювати тиск і можуть підтримувати. Це і є основа демократії», — підкреслив Державний міністр закордонних справ Німеччини.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00