Це велика честь для мене виступити з трибуни Сабору рідною українською мовою, такою близькою до хорватської.

Українською, яку сьогодні хочуть знищити разом із моїм Українським народом.

Я вдячна Голові Хорватського Сабору Гордану Яндроковичу за унікальну можливість звернутися до депутатів Парламенту та всього дружнього нам Хорватського народу напередодні величного свята — Дня державності Хорватії.

Сердечно вітаю Хорватію, хочу окремо подякувати й відзначити героїзм усіх ваших громадян.

Усіх чоловіків і жінок, які зі зброєю в руках та своєю невтомною працею виборювали та відстоювали Державність і Незалежність Хорватії!

Це не дар!

Своя самостійна держава — не дається легко та ми також у цьому переконались.

Це поєднання великої праці та воїнської звитяги у боротьбі за рідний край.

Сьогодні, як одна з керівниць Верховної Ради України та представниця Українського народу, я хочу вшанувати всіх, хто загинув за вашу й нашу Державність і Незалежність.

Згадати всіх, як писав український поет Тарас Шевченко: і мертвих, і ненароджених.

Сьогодні ми маємо працювати, зміцнюючи нашу Незалежність і Державність.

Не зупинятися, не розчаровуватися та не опускати рук у боротьбі за справедливість, у битві добра проти зла.

Мусимо робити це за тих, кого вже немає з нами, і тих, хто віддав усе за свою державу та свободу!

Між нами дуже багато спільного у цій боротьбі.

Ми вшановуємо міста герої Хорватії: Вуковар, Ґоспіч, Ліпік, Oсієк, Пакрац, Вінковці, Дубровник.

Ми вклоняємося захисникам і мешканцям сучасних міст-героїв України: Маріуполя, Харкова, Чернігова, Херсона, Гостомеля, Волновахи, Бучі, Ірпеня, Миколаєва та Охтирки.

Ми, як і ви, знаємо та відчули на собі, що таке вторгнення, тривала облога міст й окупація територій, воєнні злочини, руйнування, загибель мирних мешканців, героїзм і самопожертва військових.

І перша радість та надія на перемогу, яка з’являється з першим звільненим від окупантів містом.

Я переконана, усе це ще більше зближує наші народи. Бо у своїй хаті своя правда і сила, і воля.

Бо нема на світі іншої України. Немає другого Дніпра.

Немає іншої Хорватії та другої Сави.

Три місяці Український народ стоїть на захисті Європи від російської навали, завдяки нечуваному героїзму та професійності ЗСУ, волонтерському руху, зброї країн НАТО та небувалій солідарності народів світу з Україною.

Шановні депутати та народе Хорватії!

Від імені Народу України, від імені Парламенту — Верховної Ради України та Президента України Володимира Зеленського — хочу подякувати вам за послідовну підтримку України з початку масштабного російського вторгнення.

За військову та гуманітарну допомогу й принципову підтримку Хорватією всіх п’яти пакетів санкцій ЄС проти країни-агресора — рф.

Ми вдячні Сабору Хорватії, який одним із перших в Європі, ще 25 лютого, ухвалив Декларацію на підтримку України.

Ми вдячні всім хорватам, які стали на захист України зі зброєю, зі словом, з конкретною дією.

Ми завжди пам’ятатимемо ваші славні імена, які назавжди увійшли до славної історії наших взаємин! 

 

Ми в Україні — щирі, відкриті, мирні, дружні й талановиті люди, які ніколи не прагнули чужого.

Ми вирощуємо хліб, будуємо найбільші літаки у світі та надійні космічні ракети.

Ми європейська країна — центр торговельних шляхів зі Сходу на Захід, а наша щедра земля та працелюбні селяни здатні нагодувати 600 мільйонів людей.

Ми країна, в яку з першого погляду закохуються всі, хто приїздив до нас у гості.

Усі, крім одного народу на сході, який отруєний заздрістю, ненавистю, пропагандою та брехнею про свою винятковість.

У своєму прагненні знищити українство вони не розділяють нас на україномовних чи російськомовних, дітей чи людей поважного віку, жінок і чоловіків, вчителів і лікарів, військових чи волонтерів.

За час масштабного російського вторгнення вбито 238 наших дітей, поранено понад 433.

І як би боляче не було про це розповідати, та я змушена ділитися з вами цією інформацією, щоби ви знали правду про ціну цієї війни.

Виступаючи перед вами, я просто не можу забути історію родини з Донеччини, життя якої в одну мить змінила російська ракета.

Мама та двоє дітей.

Вони потрапили під обстріл вокзалу Краматорська. Мама Наталя залишилася без однієї ноги, 11-річна дочка Яна без обох ніжок. За ними тепер доглядає братик Ярослав, який чудом залишився живий і неушкоджений.

Фото, коли ця скалічена війною родина обнімається, облетіло всі ЗМІ. Дивитися на це без сліз неможливо.

Щодня в Україні трапляється багато таких болісних і трагічних історій. Щодня російські окупанти ділять життя наших дітей та їхніх родин на «до» й «після». 

Я прошу вас, як жінка та мати, знаючи, яку багаторічну допомогу Хорватія надавала українським дітям, допомогти нашим дітям війни сьогодні.

 

Допомогти дітям з України побачити море та відчути тепло хорватського сонця. Оздоровитися та пройти психологічну реабілітацію у вашій гостинній країні.

Хоча б на трохи забути, що таке ховатися під звуки сирен у підвалах, бачити й чути ракетні обстріли.

На жаль, ми не можемо цього зробити без вашої допомоги. Адже росія заблокувала Чорне та Азовське море, а наші пляжі заміновані.

Ми також звертаємося до Хорватії, як країни, яка має унікальний досвід із розмінування звільнених територій, із проханням надати нам допомогу та надіслати своїх фахівців до українських міст, щоби знову зробити їх безпечними для життя.

Пане Голово, шановні депутати!

Україна буде вдячна вам за ухвалення резолюції Хорватського Сабору про визнання воєнних злочинів росії на території України геноцидом Українського народу.

Віримо та сподіваємося, що ви підтримаєте таке рішення, яке вже було ухвалено парламентами Польщі, Литви, Естонії, Латвії, Канади, Чехії та України.

Ми в Україні щодня задаємося питанням, чому так сталося?

Як світ допустив жахливі звірства проти мирного населення та знищення цілого європейського народу у самому центрі Європи у 21 столітті.

Одна з причин — це те, що чинна світова система безпеки не впоралася зі своїм завданням захищати мир і непорушність кордонів.

Якщо ми не дочекалися цього захисту, як найбільша за площею країна Європи, засновниця ООН, держава-гарант світової продовольчої безпеки, то жодна інша країна сьогодні не може почуватися у безпеці.

Тому разом із Хорватією та іншими демократичним державами ми маємо побудувати нову систему міжнародної безпеки, щоби захистити право людей на життя під мирним небом.

Ця система має бути насамперед — безкомпромісною! Адже правдою є те, що російське вторгнення в Україну — це прямий наслідок компромісів із совістю, щедро оплачених брудними російськими газовими й нафтовими грошима в Європі та інших країнах світу.

Те, що демократичний світ вибачив і закрив очі на підступну та нахабну крадіжку українського Криму, а потім на фактичну окупацію росією частин Донецької і Луганської областей у 2014 році, — стало причиною нової кривавої війни 2022 року. Найбільшої війни та гуманітарної катастрофи в Європі із часів Другої світової.

Сьогодні не може бути жодних компромісів із країною-агресором!

Лише безумовна перемога України у війні за свою Незалежність і територіальну цілісність захистить усю Європу, Польщу, Литву, Латвію, Естонію, Молдову та інших від рашизму.

Лише справедливе покарання воєнних злочинців рф Міжнародним трибуналом може назавжди запобігти повторенню цих звірств в інших країнах Європейського Союзу.

Лише переможна та загартована у боях армія України разом із досвідченою хорватською армією та іншими арміями ЄС — може стати надійним фундаментом об’єднаних Європейських збройних сил, про необхідність створення яких оголосив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Ми здатні зупинити та перемогти росію на полі бою. Але для цього нам потрібна вся можлива сучасна важка наступальна зброя, яку можуть надати демократичні країни.

Хоробрості нам не займати, ми можемо її позичати світові! 

Шановні колеги!

Нам разом із вами треба виграти ще одну велику битву у цій війні — битву за визнання України й українців — рівними у вільній європейській сім’ї народів.

Безкомпромісно!

Рішуче та сміливо!

Без жодних «але» та ще «не на часі»!

Без жодних пошуків причин відмовити Українському народові у його європейському виборі.

Ми готові!

Ми заслужили цієї справедливості!

Ми воюємо за цей вибір!

Саме тому я прошу Вас, як Парламент Хорватії, на весь голос, усіма доступними засобами вимагати для України прискореного членства у Євросоюзі.

Вимагати безумовного голосування за надання Україні статусу країни-кандидата на саміті лідерів-держав ЄС у червні!

Україна розраховує на дружню допомогу Хорватії!

Zivjela Hrvatska! Слава Україні!


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43
30 квітня 2024 16:08
30 квітня 2024 15:57
30 квітня 2024 14:19