Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час відеорозмови запросив Голову Сенату Франції Жерара Ларше відвідати Україну. Він подякував Франції й французькому народу за підтримку України.

Руслан Стефанчук висловив сподівання, що Франція надалі надаватиме Україні військову допомогу.

«Для нас вкрай важливими є питання отримання обладнання для захисту від загроз із повітря, засобів для ураження броньованої техніки, кораблів», — деталізував Голова Верховної Ради.

Він наголосив, що важливим елементом протистояння агресору також є потужна санкційна політика, яку демонструє вся Європа. Руслан Стефанчук розраховує на якнайшвидше прийняття 6-го пакету санкцій та потужну підтримку Франції в питанні надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

«Українці здобули право бути повноправним членом ЄС. Немає жодної іншої європейської нації, яка заплатила б таку високу ціну за членство. Настав час запропонувати Україні перспективу членства в ЄС», — закцентував спікер Парламенту України.

Руслан Стефанчук подякував Франції за гуманітарну допомогу, прийняття тимчасово переміщених українських громадян. Він закликав Францію підтримати ініціативу Президента України та взяти під свій патронат окремі міста та регіони України, які постраждали від агресії росії.

Очільник українського парламенту також попросив про направлення підготовлених спеціалістів для цивільного розмінування міст, сіл, лісів та полів України. Учасники бесіди обговорили й питання притягнення росії до юридичної відповідальності за свої дії.

«Ми закликаємо Францію підтримати Україну в справі про звинувачення в геноциді, поданій 26 лютого до Міжнародного суду. Втручання Франції як держави-учасниці Конвенції було б корисним для забезпечення відповідальності Росії», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Насамкінець Голова Верховної Ради звернувся з проханням розглянути питання пошуку можливостей для розблокування українських портів із метою забезпечення експорту сільськогосподарської продукції на зовнішні ринки.

Голова Сенату Франції прийняв запрошення Руслана Стефанчука відвідати Україну, водночас наголосив на абсолютній важливості майбутнього візиту спікера Парламенту України до Франції і його виступу в Сенаті.

Він відзначив, що «українські воїни власним прикладом показують, як треба захищати країну». До того ж якість відповідей в опитувальнику, який Україна мала заповнити, є «глибокою та всеосяжною, і показала те, що в Україні справді є стратегія і справжнє бажання бути членом ЄС».

На думку Жерара Ларше, допомога в розмінуванні українських територій є найкращим способом дозволити українцям повернутися до своїх домівок та забезпечити їм безпеку.

«Ви згадували про відбудову України — це прерогатива всіх урядів та всіх відповідальних країн. Ми маємо працювати разом з іншими країнами», — зазначив Голова Сенату Франції.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30