«Моя країна з вами, інші члени європейської родини також разом із вами. Ми будемо з вами та не відступимо, поки мир, свобода та демократія знову не запанують в Україні та не здійсниться правосуддя», — наголосив Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час звернення до Верховної Ради України. Він також наголосив, що Нідерланди зроблять усе можливе, щоби дати тимчасовий прихисток тисячам українців доти, поки вони не зможуть повернутися безпечно до домівок і родин.

«5-го травня ми святкували День звільнення Нідерландів. Цього року у нас було інакше відчуття через ту війну, що триває в Україні. Як ніколи раніше ми усвідомлювали, що свобода не дається без плати, свобода дається за високу ціну та у цій біді не можна полишати друзів», — зауважив Марк Рютте.

«російська агресія проти вашої країни нещадна та руйнівна. Вона заснована на абсолютній брехні. І дії росії спричинили те, що тисячі людей втратили життя, школи, лікарні. Від бомбардування руйнуються міста, і люди мають тікати від своїх рідних місць і своїх домівок зі своїми родинами», — зазначив Прем’єр-міністр Нідерландів та додав, що російська навала потужна — і боротьба з нею робить мужність Збройних Сил України ще більш надзвичайною в очах світу.

«путін думав, що зможе ізолювати Україну та поділити демократичні сили світу своєю швидкою військовою перемогою. Але він помилявся. Насправді він дуже прорахувався, тому що трапилося саме протилежне його намірам», — наголосив Марк Рютте.

До того ж, він акцентував, що сила демократії на Заході об’єднані як ніколи: «Ця війна — це війна за майбутнє демократії, міжнародну правовладність. Ідеться за право суверенного народу обирати свою дорогу в житті; про вашу та нашу свободу».

Він також зазначив, що саме тому колективні санкції, накладені на росію, є безпрецедентними. «Ніколи раніше такого інструменту не вживали так швидко, прямо та з таким обсягом. Вважаю, що ми маємо зробити більше та якомога швидше, і зупинити купівлю російської нафти», — акцентував Марк Рютте та додав, що Нідерланди готові це зробити разом із партнерами й союзниками без вагань. «Санкції мають діяти, аж поки російська агресія не закінчиться — і не відновиться український суверенітет», — наголосив він.

Зі свого боку, Марк Рютте також зауважив, що така сама політика підтримки України стосується й надання військового обладнання: «Нідерланди — це одна з багатьох країн, що підтримують Україну в такий спосіб: від протитанкових і протилітакових засобів на першій брутальній фазі цієї війни. А тепер на новій фазі в боротьбі за Донбас».

«Щоби здійснилося правосуддя, потрібно з’ясовувати факти, збирати докази та з’ясовувати правду якомога швидше. І ми в Нідерландах маємо Гаагу як правосудну столицю світу, і ми відчуваємо з цього приводу особливу відповідальність. Ось чому Нідерланди надсилають велику групу судових експертів до України у тісній спільній праці з Міжнародним кримінальним судом, таким чином щоб  правосуддя відбулося своєчасно», — акцентував Прем’єр-міністр країни.

Він також додав, що Нідерланди розуміють із власного досвіду, що потрібен час задля здійснення правосуддя: «Уже вісім років майже ми завершуємо розгляд російської відповідальності за збиття рейсу МН17 біля Донецька, і поступово наближаємося до розв’язки. Я дякую українським друзям за їхню підтримку у цій боротьбі за правосуддя».  

Продовжуючи цю тему, Марк Рютте наголосив, що Нідерланди працюватимуть так само наполегливо, щоби забезпечити правосуддя, коли розглядатимуться жахливі злочини, що «росія скоює проти України та відважного Українського народу».

«Перед війною Україна вже була цінним членом європейської родини. І від 2017 року ми маємо вже офіційну Угоду про асоціацію з Європейським Союзом», — зауважив Прем’єр-міністр Нідерландів і додав, що найважливіше,  щоб члени ЄС залишалися єдиними та об’єднаними у своїй підтримці України проти російської агресії, навіть якщо доведеться платити дорогу ціну за цю підтримку. «Ми маємо спільно працювати, щоби відродити та відбудувати Україну так, щоб Україна стала ще ближчою до Європейського Союзу».

Насамкінець Прем’єр-міністр Нідерландів процитував, як він зауважив, «святі слова Державного Гімну України:

«Ще не вмерла України і слава, і воля,

Ще нам, браття українці, усміхнеться доля.

Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.

Запануєм, любі браття, у своїй сторонці».

«Любі друзі, я від щирого серця вірю, що демократія переможе, свобода  переможе, Україна  переможе», — резюмував Марк Рютте.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00