Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у межах візиту провела робочу зустріч зі Спікеркою Сеймасу Литви Вікторією Чміліте-Нільсен.

«Дякую пані Вікторії за особисте запрошення прибути з візитом до Литовської Республіки в день ухвалення Резолюції Сеймасу про визнання дій та злочинів росії в Україні — геноцидом», — наголосила Олена Кондратюк і додала, що Україна цінує справді сестринське ставлення Литви до України та Українського народу, всебічну військову, політичну та гуманітарну допомогу, яку українці відчувають із перших днів російського вторгнення.

Віцеспікерка також зазначила, що з 24 лютого Сеймас Литовської Республіки вже ухвалив п’ять резолюцій на підтримку України. «Від імені Верховної Ради висловила вдячність Вікторії Чміліте-Нільсен за один із перших візитів в Україну під час війни та виступ у Верховній Раді як прояв солідарності з Українським народом», — підкреслила Олена Кондратюк. Зокрема, Сеймас Литви разом із колегами з Естонії та Латвії схвалив «Спільну заяву парламентів країн Балтії на підтримку членства України в ЄС».

Зі свого боку, Спікерка Парламенту Литовської Республіки Вікторія Чміліте-Нільсен наголосила, що Сеймас і надалі активно працюватиме зі своїми колегами з інших держав-членів Євросоюзу над позитивним вирішенням питання надання Україні статусу кандидата у члени ЄС вже у червні цього року. Литва також поділиться з Україною цінним досвідом євроінтеграції.

«Українські державні інституції — Верховна Рада, Уряд, Президент — працюють єдиним фронтом над виконанням всіх критеріїв щодо прискореного членства України в ЄС та виступають єдиним голосом за європейську інтеграцію», — проінформувала Олена Кондратюк. Вона додала, що Україна розглядає швидкий вступ до Європейського Союзу як відновлення історичної справедливості: «Адже за свій європейський вибір, свободу та безпеку Європи ми щодня платимо страшну ціну».

«Спільними пріоритетами для нашої співпраці з Литвою також є перегляд та оновлення наявної системи міжнародної безпеки, яка дала тріщину, надання військової і гуманітарної допомоги, максимально можливе посилення санкцій та міжнародна ізоляція росії, збір доказів і притягнення російського керівництва та військових рф до міжнародної кримінальної відповідальності», — зауважила Віцеспікерка.

Олена Кондратюк зазначила, що під час робочої зустрічі окремо було приділено увагу вимушеним переселенцям з України — жінкам і дітям, які знайшли тимчасовий захист у Литві: «Ми вдячні за те, що до українців тут ставляться, як до своїх, і вони отримують усю необхідну підтримку та соціальні виплати».

Насамкінець Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк запросила Литву взяти участь у відбудові України: «Ми дуже чекаємо на цю підтримку, зокрема, у рамках міжнародної платформи зі збору коштів, яку запустив Президент України Володимир Зеленський. Адже абсолютна більшість українців-вимушених переселенців, з якими я бачилася в країнах Балтії, мріють лише про одне — якнайскоріше повернутися додому».

 




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00