Ms. Speaker!

Dear deputies of the Seimas!

Brangeyi musu broliai ir seserys!

It is a special honor for me — Olena Kondratiuk Vice-Speaker of the Parliament of Ukraine to be here in the Seimas today.

It is a special honor to address you and the people of Lithuania on behalf of the Parliament of Ukraine and the Ukrainian people in the Ukrainian language!

Це особлива честь звернутися до вас і народу Литви від імені Парламенту України та Українського народу саме українською мовою.

Українською мовою, яку рускій агресор хоче «денацифікувати», а насправді знищити разом з Українським народом.

І саме тому я хочу, щоби більше народів Європи та світу знали, чули та поважали українську мову, яка скоро стане однією з офіційних мов країн Євросоюзу.

Я щиро вдячна пані Спікерці, Пані Вікторії, за особисте запрошення відвідати сестринську Литовську Республіку.

Ми високо цінуємо та з теплотою згадуємо ваш сміливий візит в Україну та чудовий виступ у Верховній Раді.

Він був одним із перших на такому високому рівні після початку масштабного російського вторгнення.

24 лютого 2022 року я, як і мільйони українців, прокинулася від вибухів у Києві. Я пам’ятаю, що напередодні у розмовах з колегами в парламенті ми відчували, що ризик масштабного російського вторгнення дуже високий.

Але нам, мирним людям з європейським мисленням, які до 24 лютого ще мали надію в існуванні архітектури світової безпеки, не могло спасти на думку, що сусідня країна наважиться на це безумство, яке дуже швидко перетворилося на геноцид Українського народу.

Виступаючи з трибуни Парламенту України, Пані Спікер, ви справедливо сказали, що це сталося тому, що Захід не зупинив росію у 2014 році, але зобов'язаний зробити це зараз.

Сьогодні українці борються не лише за свою свободу, але й за свободу всієї Європи.

Правдою є й те, що 24 лютого назавжди змінило ситуацію в Європі. Нам треба перебудувати нашу спільну політику світової безпеки.

Ми не відчули тієї підтримки й захисту від ООН, на які сподівалися та мали повне право, як держава-засновниця Організації Об’єднаних Націй.

Ця організація була створена під гаслом «Ніколи знову» саме для того, щоби жахіття Другої світової війни більше не повторювалися.

Але це сталося знову — велика та руйнівна війна знову прийшла в Європу через багаторічну політику замирювання агресора та компромісів зі злом.

Ми маємо чітко, без жодних ілюзій зрозуміти, що третя світова війна вже почалася. Вона вже йде, як каже велика подруга Українського народу Даля Грибаускайте. 

Саме тому нам потрібно збудувати нову систему світової безпеки, де ніхто не матиме право вето.

Для цих змін потрібне відповідальне лідерство, рішучість і партнерство!

Так, як це демонструє Литва.

Ви завжди по-особливому відчували та чули нас.

Без вагань стали з нами на одну сторону добра у битві з абсолютним злом, яке відродилося у рашизмі.

Ви були з нами у найважчий день — 24 лютого. День, коли Сеймас зібрався на позачергове засідання та одностайно схвалив Заяву на підтримку України та засудження російської агресії.

Боротися треба не лише з рф, але й із проросійською позицією в ЄС, яка щедро оплачується знижками на нафту, газ, дешевими кредитами та бадьорими виступами пропагандистів і дезінформаторів від «Раша тудей»!

Литва стала прикладом для всього світу, коли першою вислала російських дипломатів та принципово відмовилася від російського газу!

росія має бути виключена з усіх міжнародних інституцій, з Радбезу ООН та ізольована від цивілізованого світу, як ракова пухлина.

Так само треба переглянути право вето і в прийнятті рішень в ЄС!

Я пишаюся тим, що народ Литви є серед лідерів підтримки вступу України до ЄС.

За даними опитувань, 82% литовців погоджуються, що наша країна має стати повноправним членом Євросоюзу.

Ви, депутати, є представниками свого народу, і ви проголосували за негайне надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Дякую вам за таку щиру підтримку європейського вибору Українського народу.

Так само понад 30 років тому український Парламент засудив російську агресію у Литві.

Так само після проголошення Литвою Незалежності, росія кинула вбивати литовців 76 повітряну-десантну дивізію зі Пскова і військових КГБ. 

Так само бойовики 234 десантно-штурмового полку цієї дивізії чинять злочини в Україні, та брали участь в анексії Криму.

Литовці, які загинули, захищаючи телецентр, знали, що їхні діти будуть жити у щасливій сильній європейській країні. Ми, українці, теж стверджуємо свій, європейський вибір.

Я, віддаючи пошану захисникам Вільнюського телецентру, громадянам Литви та інших націй, які без зброї вийшли проти радянських танків, хочу повторити останні слова, що звучали в ефірі: «Ми звертаємося до всіх, хто нас чує. Існує ймовірність, що армія зламає нас силою або закриє наші роти, але ніхто не змусить нас відмовитись від свободи і Незалежності!»

За свою Незалежність ми щодня платимо дуже важку та болісну ціну: життями захисників та захисниць України, волонтерів і журналістів, життями наших дітей.

А ви довели, що європейські цінності, цінності прав людини є вищими за будь-які матеріальні речі, гроші та ресурси.

Ми в Україні із захопленням спостерігаємо за тим, як Литовський народ підтримує Україну.

Багатотисячні марші на підтримку України; українські прапори на вулицях ваших міст; перейменування вулиці біля російського посольства у Вільнюсі на честь «Українських героїв»;

гостинний прийом десятків тисяч українців, які прибули до Литви у пошуках тимчасового захисту від російського вторгнення, щоби врятувати своє життя та життя своїх дітей.

У мене немає жодного сумніву, що за необхідності українська армія буде так само захищати Литву та надсилати військову допомогу, як ви сьогодні захищаєте наших людей.

Так, Україна досі не в НАТО, але ніхто не заборонить нам пліч-о-пліч боротися зі спільним ворогом.

Зараз особливий час бути такими сміливими, як українці!

Ми маємо зробити все, щоби рашисти більше не змогли чинити ці звірства в жодній іншій країні Європи.

Щоби жодне місто не було стерте з мапи Європи, як українські міста.

Щоби ніколи знову та ніхто не зміг повторили те, як катували, виривали нігті, відрізали кінцівки в живих, ґвалтували жінок на очах їхніх дітей, ґвалтували дітей на очах батьків і розстрілювали ні в чому невинних українців, цивільних у Бучі, Ірпені, Бородянці, Маріуполі!

Міжнародна спільнота зобов’язана задокументувати всі ці воєнні злочини та злочини проти людяності.

Наш обов'язок притягнути до міжнародної кримінальної відповідальності всіх, хто їх вчиняв. Всіх, хто давав накази вчиняти це жахіття.

Це була не випадковість, а заздалегідь спланований геноцид.

І для мене дуже важливо бути сьогодні тут, у цій будівлі представницької демократії, коли ви проголосуєте Резолюцію щодо визнання Сеймасом дій російських збройних сил та військово-політичного керівництва рф в Україні геноцидом Українського народу.

Усі ці сміливі політичні рішення та людські вчинки доводять, що між нашими країнами та народами вже немає жодних кордонів!

Таке стратегічне партнерство України й Литви, на рівні країн, парламентів і народів — зразок того, на чому має базуватися Нова Європа після нашої спільної перемоги над російським агресором.

Ми бачимо Європу — вільною, сильною, єдиною, креативною, успішною, самодостатньою. Раз і назавжди незалежною від російського політичного, військового, економічного й енергетичного впливу.

Щодня такі міста, як Вільнюс, Рига, Таллінн, Лондон, Париж, Стокгольм, Варшава та багато інших прекрасних європейських міст мають змогу мирно прокидатися, збиратися на роботу, насолоджуватися тихим і спокійним життям завдяки українцям, які в окопах на передовій, які в повному оточенні на «Азовсталі» в Маріуполі, які приймають на себе смертельні удари російських ракет.

Я щиро бажаю кожному в Європі ніколи, ніколи, ніколи не чути сирен повітряної тривоги, не бачити, як ракети влучають у житлові будинки й залізничні станції, не ночувати у підвалах, не закривати свої пам’ятники у захисні каркаси.

Ніколи не знати, що таке розстрільні списки, не бачити стільки руйнувань, крові та людських страждань, не ховати своїх громадян у братських могилах, у подвір'ях, на території шкіл та дитячих садочків.

Цього ніколи не станеться, якщо Україна отримає від Європи та демократичного світу усю необхідну підтримку та допомогу, — без жодних умов, без бюрократії, без розповідей про те, що це не на часі, що це неможливо і потрібні якісь додаткові консультації.

Ми показали, що можна успішно воювати та перемагати так звану «другу армію світу», коли за тобою добро, правда, твоя земля, твої діти та бажання жити вільно та гідно.

І ми разом із вами покажемо всьому світові, як можна відбудувати Україну, яка прагне членства у ЄС.

Україні потрібен новий «план Маршалла». Президент України Володимир Зеленський вже створив Національну раду з відновлення України від наслідків війни, у якій європейська інтеграція, як процес трансформації країни, відіграє основну роль.

Таку саму роль мають відіграти й донори, які вже зібрали 6,5 мільярда доларів для відбудови України на міжнародній конференції у Варшаві.

Також відбувся запуск онлайн-платформи для збору коштів на підтримку України в межах глобального проекту United24.

Користуючись нагодою, звертаюся до Литви взяти шефство над відбудовою та поверненням до життя зруйнованих українських міст і селищ. 

Ми очікуємо ваших експертів, інженерів, будівельників, усіх, хто прагне допомогти.

 

Від імені Верховної Ради України хочу висловити вдячність Литві за всебічну підтримку та допомогу, яку ви вже надаєте. Від зброї, передачі обладнання для відновлення мовлення у постраждалих регіонах до альтернативних маршрутів експорту українського зерна.

 

Шановні колеги!

Сьогодні ми разом із вами стали ще на один день ближчими до перемоги над російським агресором.

Ми обов’язково переможемо!

Ми обов’язково розділимо радість перемоги разом із вами!

 

Україна Переможе!

Kartu mes laimesime! (Разом переможемо!)

Слава Україні!

Slove Lietuvai! (Слава Литві!)

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00