«Міжнародна спільнота зобов’язана задокументувати всі воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні рф», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу у Парламенті Литовської Республіки.

«Щоби жодне місто не було стерте з мапи Європи, як українські міста. Щоби ніколи знову та ніхто не зміг повторили те, як катували, виривали нігті, відрізали кінцівки в живих людей, ґвалтували жінок на очах їхніх дітей, ґвалтували дітей на очах батьків та розстрілювали ні в чому невинних українців, цивільних у Бучі, Ірпені, Бородянці, Маріуполі!» — додала вона.

До того ж, Олена Кондратюк зауважила, що спільним обов’язком є притягнення до міжнародної кримінальної відповідальності всіх, хто скоїв злочини проти українців: «Усі, хто давав накази вчиняти це жахіття. Це була не випадковість, а заздалегідь спланований геноцид».

«І для мене дуже важливо бути у цій будівлі представницької демократії, коли ви проголосуєте Резолюцію щодо визнання Сеймасом дій російських збройних сил та військово-політичного керівництва рф в Україні геноцидом Українського народу», — наголосила Віцеспікерка. Вона також підкреслила, що всі ці сміливі політичні рішення та людські вчинки доводять, що між Україною та Литвою, нашими народами, уже немає жодних кордонів: «Таке стратегічне партнерство на рівні країн, парламентів та народів — зразок того, на чому має базуватися Нова Європа після нашої спільної перемоги над російським агресором».

«Ми бачимо Європу — вільною, сильною, єдиною, креативною, успішною, самодостатньою. Раз і назавжди незалежною від російського політичного, військового, економічного та енергетичного впливу», — акцентувала Олена Кондратюк.

Зокрема, вона зазначила, що щодня такі міста, як Вільнюс, Рига, Таллінн, Лондон, Париж, Стокгольм, Варшава та багато інших прекрасних європейських міст мають змогу мирно прокидатися, збиратися на роботу, насолоджуватися тихим і спокійним життям завдяки українцям, які в окопах на передовій, які в повному оточенні на «Азовсталі» в Маріуполі, які приймають на себе смертельні удари російських ракет: «Я щиро бажаю кожному в Європі ніколи, ніколи, ніколи не чути сирен повітряної тривоги, не бачити, як ракети влучають у житлові будинки й залізничні станції, не ночувати у підвалах, не закривати свої пам’ятники у захисні каркаси. Ніколи не знати, що таке розстрільні списки, не бачити стільки руйнувань, крові та людських страждань, не ховати своїх громадян у братських могилах, у подвір’ях, на території шкіл та дитячих садочків».

«Цього ніколи не станеться, якщо Україна отримає від Європи та демократичного світу всю необхідну підтримку та допомогу — без жодних умов, без бюрократії, без розповідей про те, що це не на часі, що це неможливо та потрібні якісь додаткові консультації», — наголосила Олена Кондратюк.

«Ми разом з вами покажемо усьому світові, як можна відбудувати Україну, яка прагне членства у ЄС. Користуючись нагодою, звертаюся до Литви взяти шефство над відбудовою та поверненням до життя зруйнованих українських міст і селищ», — резюмувала Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. 



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30