Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час візиту до Латвійської Республіки провела робочі зустрічі з Міністром охорони здоров'я Латвії Даніелем Павлютсом та Міністеркою освіти і науки Латвії Анітою Муйжнієце.

 

Учасники зустрічі обговорили питання надання медичної допомоги та освітніх послуг вимушеним переселенцям з України у Латвії та їхнім дітям.

 

«Медична допомога українцям надається так само, як і громадянам країни. Окрім того, українські лікарі та фармацевти мають можливість працевлаштування через підтвердження своїх дипломів», — зазначила Олена Кондратюк.

 

Вона також подякувала Міністерству охорони здоров’я Латвії за допомогу у лікуванні двох важкопоранених українських захисників із територіальної оборони та повідомила про попередню домовленість із Латвією про лікування та реабілітацію наших військових.

 

Заступниця Голови Верховної Ради України також подякувала Міністерству освіти і науки Латвії за увагу до освітніх потреб українських дітей у Латвії.

 

«Багато з них продовжують займатися дистанційно за українською програмою. Інші відвідують Українську школу в Ризі або навчальні заклади у регіонах на загальних підставах. До їх навчання залучаються також і викладачі з України, що значно полегшує освітній процес. З нашими дітьми працюють психологи і соціальні вихователі. Водночас для українських учнів скасовані обов’язкові іспити на знання державної мови та історії. Основне питання — забезпечення освітнього процесу з 1-го вересня», — зазначила Олена Кондратюк.

 

Особливу увагу на зустрічі було приділено питанню адаптації українських дітей до нового навчального року, зокрема, необхідність облаштування літніх мовних таборів та проведення занять у форматі Міжнародної української школи.

 

«На всіх таких зустрічах прошу колег і колежанок ставитися до українських дітей, як до своїх. І я побачила, що у дружній Латвії є саме таке ставлення. Усі, з ким зустрічалася, щиро прагнуть допомагати українцям», — акцентувала Віцеспікерка українського Парламенту.


Водночас вона зауважила, що Україна також виконує свої соціальні зобов’язання перед нашими людьми під тимчасовим захистом ЄС. Зокрема, продовжується виплата зарплат вчителям.

 

«Віримо, що війна закінчиться перемогою таі наші діти, жінки, лікарій та учителі зможуть якнайшвидше повернутися додому», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52