Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висловив вдячність Президентці німецького Бундестагу Бербель Бас за візит до України, який став ще однією сторінкою у постійному діалозі обох парламентів.

«Ваш приїзд в Україну насправді є історичною подією. Ви не просто продемонстрували  свою сміливість, ви продемонстрували підтримку Українському народу. Символічним є і те, що День пам’яті та примирення в Україні співпав з Днем матері, яка завжди в українській родині є символом примирення і символом поваги одне до одного», - зауважив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України також подякував особисто Президентці Бундестагу за відкриття у німецькому Парламенті ініційованої ним фотовиставки, яка розповідає всім відвідувачам правду про війну в Україні.  

Що стосується підтримки Німеччиною України у цій війні та боротьбі за свою незалежність, Руслан Стефанчук висловив надію на швидку імплементацію рішення Бундестагу щодо надання нашій країні важкого озброєння.

«Я вдячний особисто за це важливе для України рішення і будемо сподіватися, що воно буде імплементоване якомога швидше», - підкреслив Спікер українського Парламенту та закликав Німеччину зайняти таку ж роль і у втіленні комплексного плану відбудови України.

Крім того, Руслан Стефанчук висловив вдячність усьому німецькому народові, який підтримує вступ України до ЄС, та звернувся до Парламенту цієї країни підтримати нашу державу.

«Сьогоднішня війна стала й причиною ренесансу європейського проєкту та європейської ідеї - відновлення прагнення до ЄС. Сьогодні Київ по праву є центром Європи. Увесь світ пересвідчився, що український народ своїм завзяттям, своєю хоробрістю на практиці довів відповідність принципам, які є основними для європейської спільноти… Просимо підтримати наше прагнення стати державою-кандидатом в члени ЄС. Було би дуже цінним, якби Бундестаг прийняв відповідну резолюцію на підтримку України у цьому шляху», - закликав Руслан Стефанчук.

Крім того, Спікер українського Парламенту закликав представників Німеччини підтримати Україну у здобутті справедливості в міжнародних судових інституціях. Він нагадав, що Верховна Рада України визнала звірства рф в Україні геноцидом українського народу.

«Цього року виповнюється 90 років з моменту Голодомору, який вчинили радянські, сталінські злочинці на землях України. Тож хочу звернутися до вас із проханням ініціювати  розгляд  питання щодо визнання і тих злочинів, які були 90 років тому, і тих злочинів, які вчиняються зараз, як геноциду українського народу, який має системний характер», закликав Руслан Стефанчук та висловив ще одне прохання про розгляд Бундестагом можливості спорудження пам’ятника, присвяченого 8 млн українців, які також стали жертвами Другої світової війни.

На завершення Голова Верховної Ради України передав пані Президентці прохання звичайної української дівчини Ганни Полонської, яка мріє звернутися до Бундестагу і на своєму прикладі розказати про ті звірства, які чинилися рф в Україні.

«Я вірю, що спільними зусиллями ми дамо можливість відновитися кожному українцю і Україні в цілому» запевнив наостанок Руслан Стефанчук та подякував Бербель Бас за те, що вона стала  драйвером змін європейського ставлення до України.

Зі свого боку, Президентка німецького Бундестагу Бербель Бас зазначила, що для неї візит до України – це знак солідарності з українським народом, особливо у символічний День пам’яті та примирення.

«Я хотіла б ще раз підкреслити, що Німеччина стоїть на боці України і підтримуватиме її всіма силами… 8 травня - це особлива дата для всіх нас, особливо для нас, німців, як представників країни, яка відповідальна за Голокост та інші злочини націонал-соціалізму. Це не тільки день пам’яті, коли ми кажемо, що таке більше ніколи не має повторитися, але й день примирення. І саме тому, це дуже важливо для мене особисто», - підкреслила Спікерка німецького Парламенту.

За її словами, саме пам'ять про минуле дає можливість розв'язувати проблеми сьогодення. І виставка у Бундестазі наочно демонструє страшні реалії сьогодення в Україні, які принесла брутальна війна росії. Президентка Бундестагу висловила беззаперечну підтримку прагнення України вступити до ЄС.

«Ми всіма силами підтримаємо вступ до ЄС і де це буде можливо, ми намагатимемося прискорювати і спрощувати консультаційний та законодавчий процес. У цій війні Україна захищає також і європейські цінності і тому заслужила це визнання та вступ в ЄС. 61% населення Німеччини підтримує вступ України до ЄС. Я можу сказати, що 100% підтримують, але, хочу підкреслити, що ці 61% підтримують  прискорений вступ до ЄС», наголосила Бербель Бас та підтримала також і ідею регіонального шефства Німеччини у відбудові України.

Також Президентка Бундестагу розповіла, що резолюція щодо визнання Голодомору геноцидом Українського народу знаходиться у Комітеті, який займається петиціями і  процес ще не закінчений.

«Після цієї процедури, звісно, буде дискусія, обговорення і буде прийняте відповідне рішення. Щодо встановлення пам’ятника – це також дуже важлива тема пам’яті, важливий напрямок того, що ми пам’ятаємо, що відбувалося і може ще відбутися, як ми можемо зберігати спогади навіть, якщо вже не залишилося свідків», зауважила Бербель Бас.

Наостанок Спікерка німецького Парламенту висловила бажання запросити Ганну Полонську, про яку розповідав Руслан Стефанчук, до Бундестагу та надати  їй можливість розказати свою історію, як свідка страшних подій, що відбуваються сьогодні в Україні. 

У кінці зустрічі Голова Апарату Верховної Ради України В’ячеслав Штучний також звернувся до німецьких парламентарів, подякувавши за візит та підтримку у важкі для нашої країни часи.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00