У Парламенті України відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Прем’єр-міністра Республіки Хорватія Андрея Пленковича. Обговорили питання військової допомоги Україні, запровадження повного ембарго на російські енергоносії, визнання геноциду Українського народу, вчиненого рф; і досвід Хорватії у вступі до ЄС. 

«Я переконаний, що об’єднання всього світу навколо України прискорює дату нашої перемоги», — підкреслив Спікер Парламенту. 

Руслан Стефанчук наголосив на необхідності запровадження повного ембарго на російські енергоносії, адже «економічне підживлення рф лише відтягує момент спільної перемоги». Він також висловив вдячність за надання військової допомоги Україні та зазначив, що напрямів для подальшої роботи залишається багато. Серед них — надання належної юридичної оцінки звірствам, які скоюють російські нацисти.

«Просимо вас підтримувати всі ініціативи, пов’язані з притягненням рф до відповідальності, перед Міжнародним кримінальним судом та іншими інституціями», — закликав Руслан Стефанчук. 

Очільник українського парламенту проінформував Прем‘єр-міністра Республіки Хорватія, що Верховна Рада вже ухвалила усі необхідні рішення, щоби прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан міг спокійно здійснювати необхідні дії, пов’язані з доведенням винуватості росії у скоєному. Окрім цього, народні депутати України підтримали рішення, яким визнали дії росії геноцидом Українського народу: 

«Таке рішення підтримали парламенти Польщі, Естонії, Латвії та Канади. Я буду дуже вдячним, якщо Хорватський собор також долучиться до підтримання цього рішення… Минулого разу ми також обговорили розширення взаємних економічних відносин. Способом реалізації цього розширення може стати програма відбудови України, до якої я запрошую Хорватію. Ваш досвід і ваша допомога стануть безцінними для України», — наголосив Голова Верховної Ради України. 

Спікер Парламенту висловив вдячність за гуманітарну допомогу, яку Україна отримала від Хорватії.

 «І найважливіше — за той прихисток українців, які отримали другий дах над головою саме в дружній нам Хорватії. І ми хочемо, щоб саме ця програма відновлення створила якнайшвидші перспективи повернення додому українців», — розповів Руслан Стефанчук. 

Спікер Парламенту, зокрема, порушив питання інтеграції України до ЄС. Для України буде дуже цінною допомога Хорватії та її парламентаріїв у цьому питанні. Адже Україна нині перебуває на фінальній прямій щодо отримання кандидатства. 

«Знаю, що є дуже багато країн-скептиків. Хочу попросити вас допомогти Україні гідно пройти цей етап, аби у червні отримати кандидатство у члени ЄС», — наголосив Руслан Стефанчук і повідомив, що Україна вже заповнила та передала першу частину опитувальника, нині завершується робота над другою частиною:

«Далі ми на всіх рівнях — Президент, Уряд, Парламент — будемо мати спільний план щодо інтеграції України — отримання кандидатства. Ми готові за вашої підтримки об’їхати всі країни-скептиків, щоб отримати спільну перемогу щодо повернення до європейського дому». 

Зі свого боку, Прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович наголосив, що Хорватія безумовно підтримує Україну та засуджує російську агресію. 

«росія порушила всі мислимі та немислимі норми міжнародного права», — зауважив він і додав: «Війна, яка триває, — це не лише війна між рф і Україною, це війна між демократичним світом та авторитарними режимами».

Зокрема, Андрей Пленкович підтримує євроінтеграційний рух України та розповів про досвід Хорватії на шляху до ЄС, зокрема, про законодавчу роботу. За його словами, Хорватія надає та надаватиме і військову, і гуманітарну допомогу.

«Хорватія також є адвокатом України у рамках ЄС», — наголосив Прем‘єр-міністр Республіки Хорватія та додав, що нині у світі безпрецедентна підтримка України на шляху до вступу до ЄС. 



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30