Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся із  делегацією депутатів парламентів держав-членів ЄС (GLOBSEC), які сьогодні відвідали Київ та постраждалі райони Київської області.

На початку зустрічі Перший віце-спікер українського Парламенту  висловив вдячність євродепутатам за візит до нашої країни, який свідчить про їх підтримку України у важкі для неї години.

«Для нас  важливо те, що ми можемо безпосередньо потиснути один одному руки. Наш ворог не зупиняється, тому такі візити підкреслюють не лише вашу особисту сміливість, а  й ваше прагнення нас щиро підтримати», — зазначив Олександр Корнієнко.

Зокрема, він зауважив, що візит європейських депутатів на Київщину дозволить їм ще більше переконатися у тому, що Україна бореться із ворогом, який залишає по собі страшні злочини: «Ці рани ще довго не будуть загоюватися як на вулицях наших міст, так і в душі кожного українця. Ми разом пережили дуже важкі моменти і продовжуємо їх переживати прямо зараз».

Саме тому, за словами Олександра Корнієнка, одним із найбільш дієвих напрямків  у співпраці України із європейськими партнерами є парламентська дипломатія. Адже за два місяці війни до України приїжджало багато делегацій, спікерів та голів урядів. Вперше  в історії українського парламенту виступив Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

 «Ми вдячні всім парламентам, які відгукнулися на наші дипломатичні заклики, за всі зустрічі, які були і в Європі або відбувалися он-лайн. Наші парламентарі вже відвідали багато країн, щоб донести правду про ситуацію в Україні. Лише завдяки тому, що ми зараз з вами діємо як одна команда, що більшість цивілізованих країн світу підтримують Україну у боротьбі, — ми можемо ставати сильнішими, щодня здобувати все більше і більше перемог», —  підкреслив Перший віце-спікер українського Парламенту та додав, що дуже важливим є також і підтримка парламентів світу у визнанні злочинів росії в Україні геноцидом українського народу.

«Ми прийняли Звернення до парламентів світу, до різних міжнародних організацій з тим, щоб почати процес визнання подій, які відбувалися в Україні і відбуваються, геноцидом проти українського народу. Для нас дуже важливо, щоб вже розпочався процес розслідувань цих воєнних злочинів. Наш Парламент також прийняв відповідний законопроект, який дозволить це робити разом із Міжнародним кримінальним судом. Ми впевнені, що більшість народів нас підтримують, ці злочини мають бути відповідним чином визнані і за них росія має понести відповідальність», — наголосив Олександр Корнієнко.

У цьому аспекті, за його словами,  також важливо говорити про численні випадки порушень росією міжнародного права, створення продовольчої  кризи, безчинств, репресій та тортур, які творять сьогодні російські війська на тимчасово окупованих територіях, особливо до політичних, громадських активістів, журналістів, керівників місцевого самоврядування.

Крім того, Олександр Корнієнко наголосив, що дуже важливою є і підтримка європейськими парламентами санкційної політики, яка націлює їх на стратегічне послаблення російської економіки: «Вдячні за цю непросту дискусію, коли ваші країни обирають підтримку в цей момент України, навіть, подекуди ціною своїх можливостей, комфорту своїх мешканців і можливостей розвиватися більш стрімко економічно. Ми це все разом надолужимо, але  хотілося б, щоб цей санкційний поступ не припинявся, а тільки нарощувався».

Водночас, Перший Віце-спікер українського Парламенту зазначив, що сьогодні дуже важливо підтримувати ідеї про майбутній розвиток глобального світу, на який вагомо вплине війна в Україні.

«Ми вдячні організації GLOBSEC, яка є однією із «think tanks», що продукує такі рішення. Розмова про те, яким має бути майбутній безпековий контур в Європі, світі, ще тільки починається. Щоправда, потрібно реально зрозуміти, коли вона дійсно почнеться: тоді, коли ми переможемо, зможемо обговорювати те, як будемо жити далі у безпековому плані, після всього, що ми  пережили»,    наголосив Перший Віце-спікер і нагадав, що Україна продовжує свою роботу над вступом до Європейського Союзу, незважаючи на те, що у країні йде війна. Це є прикладом того, що Україна є  надійним і послідовним партнером по євроінтеграції.

«Ми від своїх зобов’язань ніколи не відмовлялися, завжди за ними рухалися. І це є одним із аргументів, чому можна інтенсифікувати процес надання нам статусу кандидата. Просили би підтримки в цьому непростому питанні», — підкреслив Олександр Корнієнко.

Наостанок зустрічі Перший Заступник Голови Верховної Ради України закликав європейських колег доєднувати свої парламенти та країни  до майбутньої відбудови України та запропонував сформувати урядову та парламентську делегації, щоб предметно обговорювати такі проекти.

У зустрічі також взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе,  Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева,  Президент GLOBSEC (Словацька Республіка) Роберт Вааш, Депутат Парламенту Чеської Республіки, Голова комітету у закордонних справах і член комітету з оборони Марек Женішек, Сенатор Республіки Польща, заступник Голови комітету із закордонних справ і член комітету з оборони Богдан Кліх, Сенатор Парламенту Королівства Бельгія  Жорж Даллеман, Депутат Національної Ради парламенту Австрійської Республіки Ніко Маркетті, Депутат Сейму Республіки Польща, член комітету національної оборони Павел Понсилюш та інші.

Довідково: GLOBSEC -  провідний аналітичний центр у Центральній Європі та організатор щорічного Братиславського форуму, спрямував значну частину своєї діяльності на підтримку Україні в її боротьбі проти  російської війни.  У рамках цього процесу GLOBSEC організовував візит групи членів декількох парламентів європейських країн до України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50