Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк відвідала звільнені від російських окупантів міста Київщини — Ірпінь та Бучу  — разом із Головою Парламенту Республіки Молдова Ігорем Гросу.

Олена Кондратюк подякувала молдовським колегам за солідарність з нашою країною, яку вони продемонстрували своїм візитом.

«Найголовніше для нас зараз — це солідарність країн, солідарність перших осіб країн, спікерів парламентів, які приїжджають сюди побачити, що таке «рускій мір». Він перед нами — і братські могили від так званих «наших братів», — підкреслила Віце-спікерка українського Парламенту. Вона наголосила на необхідності засудження всіх воєнних злочинців рф міжнародним судом та необхідність системного документування цих злочинів.

«Для нас є абсолютно важливим документувати всі ці злочини і притягти до відповідальності кожного ката, який їх чинив», — наголосила Олена Кондратюк.

Окрім того, за її словами,  другим важливим аспектом підтримки України є участь різних держав у її відновленні: «Є вже багато планів на рівні співпраці громад. Вчора Борис Джонсон запевнив, що Велика Британія готова відновлювати Київську область і допомагати київським громадам.  Думаю, що може бути багато спільних планів і з Молдовою. І про це будемо говорити на рівні парламентів і урядів».

Олена Кондратюк також підкреслила, що для обох країн важливим є спільний шлях до євроінтеграції та отримання  членства у  Європейському  Союзі. Водночас, за її словами, сьогодні є ще немало викликів на цьому шляху перед нашими державами, зокрема безпекові та міграційні.

"Зараз у Молдові  багато наших людей, близько 100 тис. переселенців,  які  втікали від війни. Є потреба у допомозі для них: в освітньому процесі, працевлаштуванні, соціальній допомозі, медичній тощо», — наголосила Олена Кондратюк.

Зі свого боку, Спікер Парламенту Молдови Ігор Гросу наголосив, що вражений і шокований побаченим та закликав всіх, хто хоче зрозуміти масштаб трагедії, побачити пережиті українцями страждання, приїхати на Київщину.

«Український народ зараз воює не тільки за себе, не тільки за Європу та Європейський Союз, а за увесь світ. Те, що створила тут російська армія,  інакше як геноцидом не назвеш. Це не війна між військовими. Просто убивати людей, які йдуть у магазин — це геноцид. Молдова теж пройшла через війну, але це не порівняти з тим, що твориться, на жаль, в Україні. Я впевнений, що зараз народжується і загартовується українська нація», — підкреслив Ігор Гросу. Він наголосив, що Україна довела всьому світові, що достойна бути частиною Європейського Союзу, стати членом якого прагне і Молдова.

Крім того, Ігор Гросу повідомив, що Молдова готова ще більше допомагати Україні підтримкою біженців, у розмінуванні визволених територій, налагодженні економічних процесів, втіленні  реставраційних проектів та відновленні логістичних ланцюгів, пов'язаних з Чорним морем, які сьогодні заблоковані через порти.

Ще один виклик, який Заступниця Голови Верховної Ради обговорили з Головою Парламенту Молдови - ситуація у невизнаному Придністров’ї.

«Спільними зусиллями ми не повинні дозволити використати територію Молдови у її міжнародно-визнаних кордонах для нападу на Україну та дестабілізації ситуації в Молдові», - зауважила Олена Кондратюк.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30