Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів бесіду з Президентом Стортингу Норвегії Масудом Гарахані. За результатами перемовин, спікер Норвезького парламенту підтвердив свою готовність відвідати Україну найближчим часом.

«Будемо раді вітати вас із візитом у Києві, зокрема і для безпосереднього ознайомлення зі злочинами росії в Україні… Я дуже сподіваюся, що ми організуємо цей візит так швидко, наскільки це можливо», — зазначив Руслан Стефанчук.

Спікер Парламенту України подякував Норвегії за приєднання до санкцій ЄС проти росії, надану оборонну підтримку і висловив сподівання на швидкі рішення Уряду Норвегії щодо надання Україні систем протикорабельної та протиповітряної оборони.

Зі свого боку, Президент Стортингу Норвегії Масуд Гарахані зазначив, що Норвегія переглянула свою політику щодо надання зброї.

«Ми стоїмо та підтримуємо боротьбу України за незалежність і свободу. Ми імплементували санкції ЄС (ред. — проти рф) у себе в Норвегії… Я бачу й розумію, що треба ще більше допомоги саме всередині України. Як ви знаєте, у Норвегії дуже суворі правила щодо надання зброї, але навіть зараз, у такий час, ми змінили свою політику щодо цього», — повідомив спікер Парламенту Норвегії.

Голова Верховної Ради України розраховує на подальше посилення підтримки з боку Норвегії у сфері енергетичної безпеки, зокрема — щодо постачання в Україну близько 5 млрд кубометрів газу на новий опалювальний сезон.

«Так само важливим для нас є посилення гуманітарної підтримки з боку всіх наших партнерів. Ми дякуємо за виділені урядом Норвегії наприкінці лютого близько 200 млн євро на ці цілі. Але гуманітарна криза продовжує загострюватися і тому ми були б вдячні за ініціювання нових рішень щодо виділення коштів на гуманітарну допомогу Україні», — закцентував Руслан Стефанчук.

Крім того, спікер Парламенту України наголосив на необхідності максимального обмеження можливостей російської економіки отримувати ресурси для свого відновлення на світових ринках.

«Звертаюся за Вашим особистим сприянням у доведенні чітких політичних сигналів до норвезького бізнесу щодо важливості більшої відповідальності з його боку та нагальності припинення будь-яких контрактів із рф. Також важливе значення в цьому контексті має прискорення рішень щодо закриття портів Норвегії для російських суден», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50