У межах Форуму Прометейської нагороди ім. Президента Леха Качинського, що відбувся у Варшаві, польська сторона вручила цю нагороду Захисникам України, адресувавши її Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку (в онлайн-режимі його присутності).

«Для мене честь отримати для Народу України Прометейську нагороду імені Президента Леха Качинського. Вона є справжнім символом єдності та прагнення Українців і Поляків разом будувати наше світле майбутнє в об’єднаній демократичній Європі, де головною цінністю є людина, її життя і свобода», — наголосив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради подякував Республіці Польща, польському Народу за віддану, сповнену рішучості підтримку, яку Україна щодня відчуває в спільній героїчній боротьбі з російським окупантом.

«Народ України стоїть на передовій захисту не лише своєї Батьківщини, адже варварські вчинки та політика кремля несуть безпосередню загрозу Європі та всьому демократичному світу. Це боротьба цивілізації з російським невіглаством, яка в черговий раз об’єднала народи України та Польщі заради перемоги, миру, безпеки, стабільності та процвітання», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, агресія росії наштовхується на рішучий опір і Україна крок за кроком впевнено йде до перемоги. Руслан Стефанчук подякував за рішучу позицію Польщі в посиленні санкційного тиску проти рф, підтримку членства України в ЄС і небайдужість до українських біженців, які знайшли прихисток у Польщі.

«Високо цінуємо відкритість сердець поляків до наших земляків, що змушені були втікати від жахіття війни та знайшли прихисток у ваших домівках. Це свідчення небайдужості та високих моральних цінностей, яке залишиться в пам’яті українців назавжди», — наголосив очільник українського парламенту.

Руслан Стефанчук розповів, що Україна потребує збільшення надання військової, фінансової та гуманітарної допомоги. Спільні зусилля українських і польських експертів повинні бути спрямовані на те, щоби кожен російський злочинець був притягнутий до відповідальності за спричинені величезні страждання.

«Я переконаний, війна невдовзі завершиться. Тому вже сьогодні нам слід працювати над створенням Фонду з відбудови України в післявоєнний період. У цьому питанні важливо активно залучати й наших міжнародних партнерів, зокрема учасників регіональних форматів співпраці. Очікуємо, що після закінчення війни Україна стане інтегральною частиною польсько-хорватської ініціативи «Тримор’я», яка є ідейною основою сьогоднішньої нагороди для Захисників України», — закцентував Голова Верховної Ради України.

Довідково: Прометейська нагорода заснована для відзначення політиків, суспільних діячів і бізнесменів, діяльність яких сприяє розвитку держав Тримор’я.

Тримор’я — це проект, спрямований переважно на інфраструктурний та економічний розвиток, а також на зміцнення безпеки та енергетичної незалежності її учасників.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30