Під час робочого візиту та участі у саміті жінок-спікерок країн ЄС Віцеспікерка Верховної Ради ознайомилася з роботою прикордонних пунктів пропуску та центрів надання допомоги українцям, які отримали тимчасовий захист в Євросоюзі.

«Щиро вдячна всім сестринським країнам ЄС, які надають допомогу нашим громадянам — жінкам і дітям — і разом із нами розділяють переживання за долі людей, які назавжди змінило російське вторгнення», — зазначила Олена Кондратюк.

Вона також зазначила, що дуже цінує жіноче лідерство, яке проявилося на рівні керівництва парламентів країн-учасниць саміту жінок-спікерок ЄС, і ту реальну допомогу, яка надається українцям за кордоном, а це на 90% жінки та діти.

«Ми розуміємо, що ця допомога ніби йде від країн, але це насамперед допомога від людей і місцевої влади, які з відкритим серцем прийняли наших громадян, які втікають від війни. Те, що я побачила, спілкуючись із нашими вимушеними переселенцями в багатьох містах Польщі, — це виклики в освіті для дітей, в медицині, у працевлаштуванні наших жінок та у фінансовій допомозі», — зауважила Заступниця Голови Парламенту. 

Вона також висловила вдячність 26-ти країнам Євросоюзу, які імплементували директиву ЄС про тимчасовий захист українців у національне законодавство: «Дуже важливо правильно розставляти акценти. Ми наших людей за кордоном називаємо не біженцями, а громадянами України, які тимчасово знаходяться на території дружніх нам країн ЄС».

«Але треба також говорити відверто про проблеми. Я спілкувалася з нашими українськими жінками у Кракові, Перемишлі, Любліні, Варшаві та Холмі. Так, вони отримали PESEL і пройшли всі процедури реєстрації», — наголосила Віцеспікерка та додала, що проте фінансову допомогу вони не отримали. Із її наданням є затримка, яка очевидно пов’язана з надходженням коштів від ЄС. Тому насамперед необхідно прискорити виділення на руки фінансової допомоги нашим громадянам на себе й на дітей, які перебувають під тимчасовим захистом ЄС.

«Я також звернулася з проханням до жінок-спікерок і віцеспікерок парламентів країн ЄС у рамках парламентської дипломатії ухвалити окремі резолюції про підтримку прискореного набуття членства України в Європейському Союзі. Це надзвичайно важлива для нас сьогодні мета на рівні з постачанням зброї», — закцентувала Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00