Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відвідав постраждалі райони Київщини — Бучу та Ірпінь — разом із Головою Парламенту Грузії Шалвою Папуашвілі та депутатами грузинського Парламенту.

Руслан Стефанчук висловив глибоку вдячність грузинським парламентаріям та передав вдячність усьому грузинському народові, який не лише підтримує Україну, допомагає українським переселенцям, а й відправив багато славних грузинських добровольців стояти пліч-о-пліч з українськими воїнами на захисті нашої землі.

«Найцінніше, що є у світі, — це особисті людські контакти. Я хочу подякувати пану Шалві Папуашвілі, що він сьогодні тут, з Україною, що він говорить прекрасні слова на підтримку України та нашого Українського народу. Я вважаю, що саме в особистому спілкуванні ми маємо знаходити порозуміння та об’єднання. І це для нас має бути пріоритетом», — підкреслив Руслан Стефанчук. 

Грузинські парламентарії на власні очі побачили всі наслідки тих звірств, які скоїли російські війська, та знищені так звані «військові» об’єкти.

«За нами розташована будівля Будинку культури Ірпеня. Мабуть, це найголовніший військовий об’єкт, в який хотіли потрапити війська російської федерації. Сьогодні ми також мали можливість побачити інші місця влучень російської армії: ми були в Бучі, бачили місця масового заховання, бачили, як працюють кримінальні експерти. Важливо не лише почути, не лише побачити по телебаченню, а на власні очі переконатися, які звірства були на території нашої України», — наголосив Голова українського Парламенту.

Зі свого боку, спікер Парламенту Грузії Шалва Папуашвілі висловив слова солідарності та шани українському народові та українським захисникам. Він зауважив, що все побачене доводить акт російської агресії проти України та нагадує про події в Грузії. 

«Ми мали бачити все та відвідати Бучу, де стали свідками того, як у 21 сторіччі здійснюється агресія, яка не має кордонів і яка є нелюдяною. Це нагадало ті картини, які ми мали змогу спостерігати у 2008 році в Грузії, у Цхінвальському регіоні й також під час подій в Абхазії. І тому грузинський народ, як ніхто, розуміє те, що відчувають український народ і парламент зараз під час вашого протистояння цій агресії», — підкреслив пан Папуашвілі та додав, що ці звірства мають бути належним чином покарані не лише військовим шляхом, але й юридично. Тому Грузія стала однією із країн, які подали звернення до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів росії в Україні.

 

«Грузія є одним зі співавторів подачі (звернення — ред.) до Міжнародного кримінального суду. Те, що ми тут побачили, — це, звичайно, за межами чогось нормального та не відповідає правилам ведення війни. Звичайно, були скоєні воєнні злочини. Я хотів би також зазначити, що дуже важливо — і це досвід Грузії — усе добре задокументувати, щоб всі юридичні процедури проходили у належний спосіб. Ми підтримуємо Україну в цьому контексті, бо ми розуміємо важливість цього. Оскільки лише минулого тижня ми мали вирок Міжнародного суду з прав людини стосовно визнання окупації в Грузії. Ми також сподіваємося на наступні рішення судів… Це наш власний досвід, який ми маємо через війни у нас. Для історії важливо, щоб усі факти отримали юридичну оцінку», — зауважив Шалва Папуашвілі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30