У Копенгагені (Королівство Данія) відбулося засідання Бюро Парламентської Асамблеї ОБСЄ, в якому взяв участь заступник Керівника Постійної делегації, член Бюро ПА ОБСЄ, заступник Голови Загального комітету ПА ОБСЄ з економічних питань, науки, технологій та навколишнього середовища Артур Герасимов.

На порядку денному Бюро - обговорення війни в Україні, актуальних міжнародних питань, звіту вищих посадових осіб Парламентської Асамблеї, зокрема Президента ПА ОБСЄ Маргарети Седерфельт та доповідачів трьох загальних комітетів, а також план роботи ПА ОБСЄ.

У центрі дебатів - порушення рф міжнародного права та усіх можливих зобов’язань в рамках ОБСЄ, воєнні злочини та злочини проти людяності рф в Україні, питання європейської безпеки, зокрема ядерної, гуманітарна ситуації в Україні, забезпечення дотримання прав людини під час збройної агресії та прав біженців.

Особлива підтримка Україні була висловлена від Президента ПА ОБСЄ Маргарети Седерльфельт, представників США, Сполученого Королівства та Данії.

Перед членами Бюро виступили народний депутат України, заступник Керівника Української парламентської делегації Артур Герасимов та Посол України в Данії Михайло Видойник.

Вони поінформували присутніх про безпекову ситуацію в Україні, воєнні злочини та злочини проти людяності – геноцид Українського народу, який вчиняється військами рф на території України, а також безпрецедентну з часів Другої світової війни гуманітарну ситуацію та ситуацію з біженцями, внутрішньо-переміщеними особами, а також масові руйнування українських міст та цивільної інфраструктури та продемонстрували фото і відео докази злочинів рф проти людяності, скоєних в місті Буча.

Була оголошена хвилина мовчання за загиблими Українцями.

Представники України закликали посилити санкційний тиск проти агресора, зокрема, запровадити нафтове та газове ембарго, повне відключення всіх банків рф від системи SWIFT, закрити порти держав-членів для комерційних суден рф.

Отримали запевнення у початку процедури розгляду змін до правил асамблеї, які дозволять призупинити членство рф у ПА ОБСЄ. Також була обговорена ідея призначення окремого доповідача з питань воєнної агресії рф проти України. Окрім цього, була обговорена можливість підготовки окремої резолюції по Україні для ухвалення під час Літньої сесії ПА ОБСЄ у липні цього року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19