Привертаючи увагу міжнародної спільноти до звірств, вчинених російськими військовими у тимчасово окупованих армією Російської Федерації містах, Верховна Рада України закликає Організацію Об'єднаних Націй, Європейський Парламент, Парламентську Асамблею Ради Європи, Парламентську Асамблею ОБСЄ, Парламентську Асамблею НАТО, Парламентську Асамблею ОЧЕС, уряди та парламенти іноземних держав вжити невідкладні заходи.

У зверненні, зокрема, наголошується на закатованих та вбитих мирних мешканцях у містах Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших. Серед них - жінки і діти, залишені просто неба на вулицях міст, поховані у "братських" могилах сотні цивільних осіб, розстріляні під час евакуації.

Парламент України звертає увагу на масово розграбовані будинки, прицільно розстріляні окупантами з кулеметів і танків, а також цілеспрямоване руйнування цивільної інфраструктури.

Відзначено також, що такі дії російсько-нацистських офіцерів і солдат підтримувались і спрямовувались військово-політичним керівництвом рф - такої нелюдської жорстокості стосовно цивільного населення не було навіть під час окупації в часи Другої світової війни.

У зверненні йдеться, що бомбардування житлових кварталів, масові розстріли цивільного українського населення мають отримати не лише належну політичну оцінку всього світу, а й цілком конкретну міжнародно-правову відповідальність ідеологів та виконавців цих злочинів.

Такі масові злочини проти людяності засвідчили, що війна Росії проти України націлена на знищення української державності і самого існування українців як нації.

Своїми злочинними діями проти України Росія зруйнувала систему світової безпеки, що базується на повазі до основоположних норм і принципів міжнародного права.

Всупереч Статуту ООН Росія узурпувала місце СРСР в Раді Безпеки ООН і зараз послідовно і цинічно блокує діяльність цієї інституції.

На підставі того, що перебування росії в ООН не відповідає критеріям членства в цій організації, вона є державою-терористом і порушує основні принципи міжнародного права, подальше перебування рф в ООН становить серйозну загрозу миру і безпеці у світі.

Верховна Рада України вимагає від міжнародної спільноти рішуче засудити збройну агресію росії проти України, яка переросла у геноцид українського народу.

Парламент України наполягає на притягненні до відповідальності рф, її військово-політичне керівництво і усіх причетних до її злочинів та найшвидшому візиті місії Міжнародного кримінального суду і міжнародних організацій до України для збору доказової бази злочинів проти людяності для використання у судах.

Необхідно також невідкладно ввести нові руйнівні санкції проти Росії, зокрема, повне ембарго на російські нафту, газ, вугілля; закрити всі порти для російських суден і товарів; відключити всі російські банки від SWIFT.

Важливо надати Україні необхідне сучасне оборонне та наступальне озброєння для якнайшвидшого звільнення території держави від російсько-нацистських загарбників та захисту безпеки Європи від російської загрози.

Верховна Рада України закликала виключити росію з усіх міжнародних та регіональних організацій та не визнавати рф членом ООН через її невідповідність критеріям членства в ООН, передбачених у Статуті Організації, та  незаконною узурпацією місця постійного члена РБ ООН.

У зверненні йдеться також про необхідність здійснення тиску на рф з метою якнайшвидшого припинення збройної  агресії, виведення збройних формувань  держави-агресора за межі міжнародно визнаних кордонів України, відновлення територіальної цілісності України та підписання мирної угоди.

Верховна Рада вимагає невідкладного проведення консультацій для забезпечення Україні надійних міжнародних гарантій безпеки.

Повний текст звернення


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19