Парламентарії різних країн відіграють зараз надзвичайно важливу роль, ведучи активну парламентську дипломатію. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час виступу перед Парламентською асамблеєю Франкофонії.

«Ми б’ємося не тільки за себе, ми воюємо за базові демократичні цінності та за міжнародні права і правила для всіх країн. Тому спроби деяких країн ухилитися від визначення своєї позиції, промовчати або навіть спробувати отримати якісь окремі вигоди для себе є неприйнятними», — наголосив Руслан Стефанчук.

Спікер Парламенту України підкреслив, що Росія повинна заплатити найвищу економічну ціну за воєнні злочини в Україні. Тож закликав посилити санкційний тиск на Росію, зокрема — ввести ембарго на російську сировину. На його думку, саме доходи від торгівлі енергоносіями дозволяють російському керівництву підживлювати цю війну та продовжувати проливати кров.

«Закликаємо країни Франкофонії запровадити санкції на національному рівні проти олігархів та осіб, наближених до російського режиму, заморозити їх активи, ввести санкції проти підприємств оборонно-промислового комплексу та повне ембарго на енергоносії. Просимо зупинити доступ до портів для російських кораблів, а також для всіх суден під російським прапором до повного виведення російських військ з України», — попросив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України звернув увагу країн Франкофонії, що бізнес, який продовжує працювати на території держави-агресора, виступає спонсором ведення воєнних дій та руйнування українських міст, сплачуючи податки в Росії. Тож попросив сприяти припиненню діяльності структур, що розвивають комерційну колабораціоністську діяльність у Росії.

«Хочу звернути вашу увагу на ще один аспект. Затягування з примушенням Росії до відмови від своїх агресивних планів щодо України створює гуманітарну кризу, пов’язану з продовольчою безпекою. Україна є одним із найбільших постачальників зерна та олії у світі. Якщо Росію не зупинити сьогодні, то вже завтра багато країн світу зіткнуться з проблемою голоду», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Він також закцентував на екологічній катастрофі європейського масштабу, створеній рф унаслідок захоплення Чорнобильської зони відчуження, радіоактивні землі якої ворожа сторона переорала своїми танками та снарядами. За словами Спікера Парламенту України, росія своєю агресією, наслідками бомбардувань українських територій, обстрілів ракетами відкинула на багато років назад спільні зусилля країн світу з боротьби зі змінами клімату.

«Це потрібно зупинити. Закликаю об’єднати наші зусилля для зупинення агресора та встановлення миру, для покарання російських військових злочинців та повернення до панування міжнародного права. Після цього ми зможемо так само об’єднати наші зусилля для відновлення України та для побудови передбачуваного та стабільного спільного майбутнього», — зазначив Руслан Стефанчук.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19