Шановні члени Верховної Ради України, шановні гідні воїни, брати та сестри.

Дуже дякую, що ви запросили мене до Києва та дали можливість виступити перед Верховною Радою України.

Для мене велика честь бути тут з вами, виступати перед вами разом з колегами - європейськими парламентаріями!

Але ще більше для мене - це обов'язок бути тут. Це той обов'язок, який я маю виконувати, це відповідальність перед вами - тими, хто стоїть на передовій. Я хочу довести вам, що навіть якщо буде темрява війни - однаково парламентська демократія превалює і перемагає.

Я сьогодні тут представляю Європейський Парламент, і від європейців хочу зазначити одну річ: ми з вами!

Ми з вами в хороші і в не дуже гарні часи. Ми з вами. Те, що ми бачили в останній місяць, те, що відбувається у вашій країні, - це руйнування, смерті і безневинні життя, які забирає й розриває війна, життя жінок, чоловіків і дітей. Але ми - весь світ, Європа, ми бачили вашу звитягу, вашу хоробрість, вашу рішучість.

Ви знаєте, герої острова Зміїний відомі та знані уже по всьому світу!  А тепер горді воїни і захисники Маріуполя будуть надихати подальші покоління в майбутньому. І я думаю, що скоро, без жодних сумнівів, ми побачимо тріумф надії і перемоги, бо ви показали, що жодні залякування, жодні напади на вас не зруйнують вас і вашу гідність!

Європейський Союз і весь світ бачать, що ви - захисники вашої рідної країни. Але ви боретеся не лише для того, щоби захистити ваші домівки і вашу територію - ви боретеся за те, у що ми всі віримо, - за демократію, свободу, верховенство права. Бо в Україні ці цінності - не просто популярні слова, це ті речі, за які ви боретесь, бо ви знаєте, що без цього не буде нічого іншого.

Європейський Союз було створено для того, щоби пов'язати долю всіх європейських країн, щоби не було більше таких конфліктів, які відбувалися раніше. Європейський Союз - це проект для миру. Але це не просто проект для миру, це проект за свободу. Я хочу сказати, що Україна - це Європа!

Зараз дуже сумні й трагічні часи. Велика кількість українців втратили свої життя, втратили своїх рідних, своїх друзів. Наші думки передусім линуть до вас усіх. Будь ласка, повірте, коли я говорю, що в Европейському Парламенті, в Европейському Союзі, і взагалі європейці - всі ми з Україною, ми стоїмо за Україну.

Ви знаєте, слова можуть надихати, але інколи слова можуть міняти світ. І світ має також діяти, світу потрібне співчуття, і я сьогодні доношу до вас меседж - що ми підтримуємо, що ми надіємося на вас. Хочу донести до вас меседж надії, що ми ніколи вас не покинемо. Одне місто, назву якого ми ніколи не забудемо - це Маріуполь. Обстріли пологових будинків, обстріли дітей - це ті дії, які ніхто ніколи не забуде, бо це нелюдські дії. Це те, з чим ви стикнулись, і я сподіваюся, що люди ніколи, ніколи не забудуть, що сталося з вами.

Я хочу дати вам такі обіцянки. Передусім, напад на вашу країну, який здійснила росія, - це означає, що росія порушила світ і порушила світовий порядок. путін від цього не відійде. Нам треба більше санкцій, вони мають відповідати за те, що вони заподіяли тут в Україні!

Друге, що я хочу пообіцяти. Європейський Союз визнає європейські амбіції України та прагнення бути країною-кандидатом для вступу до ЄС. І я стою тут перед вами усіма для того, щоби ви могли покладатися на мене, щоби ви могли покладатися на Європейській Парламент у підтримці вашої країни для досягнення цієї мети. Ми не підведемо вас! Ми знаємо, що ви це зробите. Ми знаємо, що Україна дивиться на Європейській Союз як на те, куди вона прагне дійти. Ми будемо відповідати чесно і з надією, кожна частина має свої моменти, але немає сумніву у європейському майбутньому України.

І третє. Ми зробимо все для того, щоби ваші люди поверталися до своїх домівок і відбудовували своє життя. Ми будемо допомагати вам відбудовувати ваші міста і ваші домівки для того, щоби подолати всі наслідки цього нападу.

Ми вже надали зі свого боку допомогу, фінансову, військову, гуманітарну - всю допомогу ми будемо продовжувати надавати. Ми будемо створювати Фонд солідарності з Україною і організуємо спеціальну донорську конференцію для того, щоби продовжувати надавати допомогу Україні, бо цей напад змінив ваше життя, ви не хотіли цього нападу, ви не спрямовували ваші зусилля на конфронтацію. Але вам треба прожити цей момент, бо це визначить вашу долю, вашу мудрість, ваше майбутнє.

Моя мета полягає в тому, щоб Європейський Союз з такою ж гідністю зустрічав цей момент перемоги. Верховенство права - це дуже важлива річ. путін недооцінив вашу хоробрість і ваше прагнення до демократичного ладу, і його режим буде платити безпрецедентну ціну за це. Наші санкції допоможуть в цьому.

Мільйони людей вже поїхало з України, багато мільйонів є переміщеними особами. Ми маємо бути готові до того, щоби працювати з цими людьми, але набагато важливіше - ми повинні зробити все для гарного майбутнього тим, хто прибуває до Європейського Союзу. Ми готові вам допомагати, і ця готовність буде завжди. Ми продовжуємо бути відкритими, з відкритим серцем давати вам надію, щоби ви побачили наше співчуття. Ми будемо співчувати, і ми будемо мужніми.

І ми будемо знижувати нашу енергетичну залежність від Кремля. Я хочу побачити той момент, коли Європа буде вільна і безпечна без енергетичного постачання з росії. У момент кризи нам слід пам'ятати, що енергія завжди була політичною річчю. Це росія дуже добре розуміла впродовж багатьох років, але ж і ви це розуміли, і Європа це розуміла. І Європа повинна прямувати до нульових закупок газу з росії. Це, звісно, амбітна ціль, але це необхідно, бо ми не повинні споживанням енергоносіїв з росії  фінансувати те, що робить росія. Я сподіваюся, що завдяки нашим зусиллям ми швидко це зробимо.

Зараз це ще й інформаційна війна. Нам треба підвищити нашу кібербезпеку і більше того - ми маємо працювати проти тих наративів, які росія розповсюджує в Європі. В росії є велика кількість тих людей, які все-таки на нашій стороні. Зараз я хочу закінчити словами Джонатана Сакса: потрібна велика мужність для того, щоби захищати праведне, нам потрібна ця хоробрість ще більше, щоби захищати те, що ми захищаємо. Тарас Шевченко сказав: борітеся, і поборете. Бо у вас є хоробрість. В України є хоробрість. Ми сьогодні з вами, ми будемо з вами завтра і завжди. І ніколи, ніколи вас не залишимо! Слава Україні!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00