Особливістю війни росії проти України є прагнення агресора завдати найбільше людських страждань. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час Конференції Голів Парламентів держав-членів ЄС (EUSC).

«Як ще можна пояснити цілеспрямовані обстріли й бомбардування житлових районів, лікарень, шкіл, церков, гуманітарних коридорів, об’єктів життєвої інфраструктури. Ми говоримо про воєнні злочини. Ми говоримо про спробу геноциду українського народу. Ми говоримо про відповідальність, яка неодмінно настане», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, всі причетні до воєнних злочинів мають нести відповідальність і постати перед судом. Руслан Стефанчук додав, що світ не байдужий до страждань українців — допомога надходить до нас звідусіль.

«Кожен, хто в ці дні був на польському, словацькому, угорському, румунському чи молдавському кордоні знає, як виглядає людська солідарність. Кожен, хто пройдеться цими днями вулицями Любляни, Варшави, Брюсселю чи Мадриду зрозуміє, що означає небайдужість і гуманізм», — розповів він.

Водночас Голова Верховної Ради України наголосив: якщо не зупинити агресора та не знищити джерело болю — то чекати варто лише гіршого.

«Більше жертв, більше загиблих дітей, більше біженців. А головне — нам слід чекати більше війни, адже Росія відкрито говорить, що її цілі виходять далеко за межі України. Це варто усвідомити й діяти негайно. План дій зрозумілий — найжорсткіші санкції, підтримка життєдіяльності українців та надання нам засобів ведення війни», — закцентував Руслан Стефанчук.

Він наголосив, щоб позбавити Кремля можливості надсилати нові й нові ракети на голови українців, потрібно відмовитися від російських енергоносіїв, виключити абсолютно всі банківські та фінансові установи Росії від SWIFT.

«Але я чую від декого: «ми введемо санкції якщо…», «санкції будуть, але…». Ніяких «але» і «якщо». Жодних умовностей. Все, що мало відбутись для введення найжорстокіших санкцій – вже відбулось. І цей жах зветься війна. Війна в серці Європи. Війна на знищення держави, яка супроводжується геноцидом українського народу. Війна тільки тому, що хтось у ХХІ сторіччі, вирішив нав’язати всім свої цінності середньовіччя, замінивши «силу права» на «право сили», — наголосив Руслан Стефанчук.

На його переконання, щодень відкладення санкцій – це сотні невинних жертв. З огляду на це, Голова Парламенту України закликав голів парламентів держав-членів ЄС не шукати нових тригерів для введення нових санкцій.

«Ви є прямими представниками майже 500 мільйонів громадян ЄС. У ваших парламентах представлено все різноманіття політичного спектру Європи…Ми маємо виконати нашу роль як політиків. Як представників наших громадян. Ми маємо врятувати їх від того зла, яке сьогодні відбувається та може незабаром, як епідемія, страшна епідемія війни, прийти й на вашу землю», — закликав Руслан Стефанчук.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00