Президенту

Міжнародного комітету

Червоного Хреста

п. П.Мауреру

 

Шановний пане Маурер!

 

Вже більше місяця триває повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну. Грубо порушуючи права людини, принципи міжнародного гуманітарного права, збройні сили рф знищують мирні українські міста. Російська армія вже спричинила тисячі смертей серед цивільного населення України. На сьогоднішній день вбито 136 дітей, 200 дітей поранено. Знищено понад 4000 житлових будинків, 540 навчальних закладів і 135 лікарень. 10 млн українців стали вимушеними переселенцями та біженцями.

Рф свідомо створила в Україні найбільшу гуманітарну катастрофу в історії Європи з часів Другої світової війни. Жахливі звірства проти мирних громадян, - літніх осіб, жінок та дітей, - що вчиняються російськими окупаційними військами при облозі та намаганні захопити місто Маріуполь, - це воєнні злочини. Це акт геноциду українського народу.

За наявною інформацією, окупанти відбирають в українських громадян паспорти та висилають їх у віддалені регіони рф. У ЗМІ були також повідомлення про примусове розлучення родин - матерів та їх дітей.

Я хочу особливо наголосити на тому, що це є грубим порушенням Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. Депортація або насильницьке переміщення населення також відноситься до числа найтяжчих злочинів проти людства. Це тягне за собою міжнародну кримінальну відповідальність. Таку категоричну оцінку цим подіям дають міжнародні організації, національні уряди та парламенти.

Парламент України вимагає покласти край нелюдським діям рф та закликає надати українським громадянам необхідну гуманітарну допомогу.

Керівництво Верховної Ради України, народні депутати та українське громадянське суспільство були глибоко шоковані інформацією про відкриття офісу МКЧХ на території рф у місті Ростов-на-Дону для вимушено переміщених з України осіб.

Ми обурені і засуджуємо той факт, що такими діями Міжнародний комітет Червоного Хреста сприяє легітимізації окупації українських територій та незаконній депортації українських громадян до рф. Українське суспільство вважає категорично неприйнятним та аморальним можливе використання для цих цілей коштів благодійної допомоги, які надсилаються з усього світу для підтримки саме українського народу.

Як віцеспікерка українського парламенту, від імені Парламенту України, звертаюся до Вас з вимогою відмовитись від відкриття представництва в Ростові-на-Дону чи будь-де на території рф.

Закликаю Вас прозвітувати про кошти, отримані від фізичних осіб, донорів, зірок, громадських організацій, які направлялись зі всього світу виключно на надання підтримки громадянам України, які перебувають на українських територіях!

Це і буде найкращим доказом відданості принципам гуманності, безсторонності, нейтральності та незалежності, на яких базується рух Міжнародного Червоного Хреста.

 

Заступниця Голови

Верховної Ради України                             Олена Кондратюк

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00