Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, Голови депутатських фракцій та груп звернулись з офіційним листом до Президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн та Голови Європейського парламенту Роберти Метсоли з проханням сприяти швидкому отриманню позитивного висновку Єврокомісії щодо надання Україні статусу кандидата як початкового кроку до прискореного проходження процедури отримання повноправного членства в Європейському Союзі, яке прокладатиме шлях для рішення Ради Європи розпочати попередні переговори з Україною:


"28 лютого Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підписали заяву про вступ до Європейського Союзу відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз. На неформальному саміті ЄС у Версалі 10 березня Рада ЄС запропонувала Комісії подати свою думку за цією заявою, що ґрунтується на відповідних положеннях договорів.
У 2020-2022 роках Україна та ЄС вже провели комплексний аналіз досягнутих цілей Угоди про асоціацію відповідно до копенгагенських критеріїв.
Значний прогрес, досягнутий в економічній інтеграції між Україною та ЄС, що став можливим завдяки впровадженню Поглибленої і всеохопної зони вільної торгівлі, призвів до того, що станом на 2021 рік понад 40% загального товарообігу країни по факту припадає на торгівлю з ЄС.
Україна вже є залученою до європейських процесів через інтеграцію у внутрішні ринки ЄС, переважно у енергетичний ринок, та приєднується до чільних політичних ініціатив ЄС, як-от Європейська зелена угода. Навіть в умовах військової агресії Україні вдалося після лише тільки першого випробування інтегрувати свою єдину енергетичну систему в європейську ENTSO-E.
Шановна пані Голово,
Членство в ЄС – це ідея, яка об’єднує український народ і підтримується всіма без винятку регіонами країни. Понад 86% українців вітають євроінтеграцію і вірять, що Україна найближчим часом стане членом ЄС.

Її високоповажності пані Урсулі фон дер Ляєн
Президенту Європейської Комісії

Її високоповажності пані Роберті Метсолі
Голові Європейського Парламенту


Брюссель
Ось уже вісім років український народ бореться з агресором за право жити у незалежній та суверенній державі, у суспільстві, де основними цінностями є повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність та верховенство права. Всі ці роки Україна була ідейним пропагандистом європейських цінностей, країною, яка стримувала наступ путінської автократії на демократичну Європу.
Ми переконані, що якнайшвидше надання Україні статусу кандидата, що його підтримано більшістю громадян Європейського Союзу, стане знаком підтвердження готовності ЄС продовжувати рішучу боротьбу за цінності, на яких ґрунтується ЄС, та які захищають право європейських народів обирати власний шлях.
Ми вітаємо заклик Європейського парламенту до інституцій ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз, а також рішення Європейської Ради підтримати європейський вибір українського народу та європейський курс України, як було зазначено під час зустрічі у Версалі.
Переконливо просимо Вас сприяти швидкому отриманню позитивного висновку Єврокомісії щодо надання Україні статусу кандидата як початкового кроку до прискореного проходження процедури отримання повноправного членства в Європейському Союзі, яке прокладатиме шлях для рішення Ради Європи розпочати попередні переговори з Україною.
Сьогодні ми маємо унікальну можливість у цей важливий історичний момент переглянути роль України в Європі та прийняти таке важливе політичне рішення.
Рішення Європейського Союзу про невідкладний вступ України до ЄС стане ключовим чинником стримування російської агресії та винагородою українському народові у його боротьбі за свободу, демократію та європейські цінності.


З повагою,


Руслан СТЕФАНЧУК
Голова Верховної Ради України

Олександр КОРНІЄНКО
Перший заступник Голови Верховної Ради України

Олена КОНДРАТЮК
Заступниця Голови Верховної Ради України
Андрій МОТОВИЛОВЕЦЬ
Олена ШУЛЯК
Від фракції політичної партії «Слуга народу» у Верховній Раді України

Петро ПОРОШЕНКО
Ірина ГЕРАЩЕНКО
Артур ГЕРАСИМОВ
Від фракції політичної партії «Європейська солідарність» у Верховній Раді України

Юлія ТИМОШЕНКО
Сергій ВЛАСЕНКО
Від фракції всеукраїнської політичної партії «Батьківщина» у Верховній Раді України

Олександра УСТІНОВА
Кіра РУДИК
Юлія КЛИМЕНКО
Від фракції політичної партії «Голос» у Верховній Раді України

Тарас БАТЕНКО
Віктор БОНДАР
Від імені групи «За Майбутнє» у Верховній Раді України

Олег КУЛІНІЧ
Валерій ЛУНЧЕНКО
Від імені групи «Довіра» у Верховній Раді України

Дмитро РАЗУМКОВ
Від імені Міжфракційної депутатської групи у Верховній Раді України «Розумна політика»

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ
Голова комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС

Олександр МЕРЕЖКО
Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Вадим ГАЛАЙЧУК
Співголова Комітету парламентської асоціації Україна-ЄС
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15