Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час інформаційного марафону у неділю, 20 березня акцентував увагу на необхідності виключення росії з усіх міжнародних організацій як країну-терориста.

«Це важливий дипломатичний момент і важливий знак,  що світ з нами, нас підтримує та буде на нашому боці», - підкреслив він і нагадав, що Європа це вже продемонструвала.

За його словами, з Ради Європи росія була вимушена сама вийти за день до того, як її звідти мали виключити. Це був для неї вимушений крок. «Але російський прапор не просто зняли з флагштоку, а ще й флагшток прибрали про всяк випадок, щоб жодних інсинуацій, куди той прапор фашистської росії вішати, не було. Буде це й в інших організаціях», - наголосив Олександр Корнієнко. Він уточнив, що процедура виключення з інших організацій буває різною, яка залежить і від статусу, і від способу прийняття рішення, і від розуміння учасниками цих організацій важливості ухвалення подібного рішення.

Перший віцеспікер зазначив, що Україна на різних рівнях активно займається цим питанням. Зокрема, мова йде про ОБСЄ, Червоний Хрест, ООН тощо. ЦВК, за його словами, зверталася із проханням виключити росію зі всіх подібних співтовариств, організацій, які займаються виборами у країнах. «Я особисто звертався до ОБСЄ з тим, щоб росія нікуди не направляла спостерігачів на виборах», - сказав він і додав, що робота по виключенню росії з міжнародних організацій - це важливий фронт, хоч і невидимий, і відбувається він щодня й цілодобово.

Одним із важливих аспектів забезпечення надійного тилу, необхідного для перемоги, Олександр Корнієнко назвав парламентську єдність.

«Незважаючи на те, що у соцмережах відбуваються дискусії різної ступені гостроти, ми все одно тримаємо курс на те, щоб у парламенті напрацьовувалися ті рішення, яких зараз потребує наша держава: і щодо військових питань, і щодо економічних», - наголосив політик.

На його переконання, надійний тил – це те, що буде необхідно для перемоги: щодня, щохвилини відновлювати економіку, роботу підприємств, перевозити їх, евакуювати. Треба говорити про посівну і про продовольчу безпеку. «Це всі ті теми, що будуть обговорюватися на найближчих засіданнях Парламенту», - уточнив Олександр Корнієнко і додав, що серед питань, які розглядатимуться на наступному засіданні, - це реформа митниці.

«Наша митниця має стати фактично першою в Європі, можливо першою у світі по швидкості проходження будь-яких процедур, заїзду товарів, особливо важливих для життя країни», - сказав він.

Торкаючись питання щодо заборони діяльності окремих партій в Україні, Перший віцеспікер підкреслив, що це відноситься до сфери повноважень Міністерства юстиції України. Згідно з Указом Президента України щодо призупинення діяльності окремих політичних партій Міністерство має невідкладно здійснити заходи для цього рішення.

Олександр Корнієнко зауважив, що на законодавчому рівні немає чіткої норми щодо позбавлення депутатських повноважень тих депутатів, які належать до заборонених партій.

«Але ми працюємо над тим, щоб наші колеги по депутатському корпусу від однойменної партії, забороненої РНБО, цю інформацію максимально зрозуміли, відчули, прожили і, можливо, зробили якісь свої організаційні висновки», - сказав Перший віцеспікер.

Інші партії, зазначені в Указі, за його словами, мають розлогу мережу фракцій в місцевих радах, тому треба вирішувати питання щодо подальшої долі депутатів місцевих рад від цих партій. «Ми готуємо з колегами відповідний законопроект, який дозволить відкликати цих депутатів народною ініціативою, як таких, що представляють заборонені партії. Я думаю, що суспільство має теж отримати інструмент впливу на склад місцевих рад, щоб у них не було всередині зрадників», - зазначив Олександр Корнієнко.

Перший заступник Голови Парламенту наголосив також на важливості реалізації закону про статус добровольців. На його переконання, має діяти основний принцип – принцип справедливості. «Всі, хто заслуговують на певні статуси від держави — визнання, нагороди — обов’язково їх отримають. Соціальна справедливість, особливо в тому напрямку, де люди ризикували своїм життя, віддавали своє життя або отримували поранення, обов’язково має бути гарантована всім, хто зараз захищає Україну», - підкреслив політик.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19