Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь в інформаційному марафоні, в ході якого розповів про зміни до Бюджету України.

Зокрема, він повідомив, що 15 березня на пленарному засіданні було ухвалено збільшення видатків Бюджету на оборону на 67 мільярдів, і це не останнє таке рішення.

Олександр Корнієнко пояснив, що в умовах воєнного стану важко взагалі підтримувати видатки розвитку, як щодо культури, так і інфраструктури.

«Бюджетні кошти зараз мають іти на забезпечення соціальних гарантій населення, і, звичайно, на перемогу, на наше військо і на відтворення економіки», - сказав він.

Перший віцеспікер уточнив, що це стосується і евакуації підприємств, і певних виплат тим, хто залишився без роботи на підприємствах, що зруйновані ворогом.

«Треба розуміти, що багато з цього робить і держава, і міжнародні партнери, і волонтери по всьому світу й Україні. Разом це точно швидше буде робитися», - зазначив він і подякував США та Великій Британії за вчорашні новини щодо допомоги.

«Ми розуміємо, що це важливе підсилення нашої обороноздатності саме у той момент, у який вона дуже потрібна», - додав Олександр Корнієнко.

Перший заступник Голови Парламенту, торкаючись роботи Верховної Ради під час воєнного стану, зазначив, що зараз необхідно частину повноважень передати Кабінету Міністрів та військовим адміністраціям з тим, щоб все далі працювало. Наприклад, Кабмін уже передав повноваження щодо регулювання цін військовим адміністраціям.

Це, за його словами, стосується тих повноважень, які не потребують внесення змін до Конституції України, що в умовах воєнного стану неможливо.

«Ми вже бачимо, як на місцях це починає працювати – вже маємо серйозні зміни в бюджетному законодавстві, які дозволяють частину процесів зараз не проводити. Зрозуміло, що в таких умовах ми не можемо дозволити довгострокове планування, але можемо користуватися коштами, які закладені на різні інфраструктурні субвенції», - розповів Перший віцеспікер і додав, що на місцях кошти зможуть перерозподілятися в соціальну сферу.

Щодо самого Бюджету України чи його перегляду, Олександр Корнієнко нагадав, що ще 23 лютого Уряду були передані повноваження по використанню коштів на потреби армії та обороноздатності без погоджень із Верховною Радою та бюджетним комітетом.

Парламенту, за його словами, не треба забувати про дипломатичну й представницьку функцію. «У нас зараз жіночий дипломатичний батальйон  це непогано відпрацьовує. Ми бачили результати по Раді Європи, вони теж до цього доклалися. Зрозуміло, що це перемога всієї країни на чолі з Президентом як головним дипломатом і військовим головнокомандувачем. Але й дуже багато точкової роботи виконують народні депутати, щодня спілкуючись зі своїми колегами в Європі, США тощо заради отримання важливих дипломатичних кроків», - зауважив Перший віцеспікер.

Олександр Корнієнко назвав рішення трьох парламентів балтійських країн про те, що вони звертаються як члени НАТО до НАТО із тим, щоб закрити небо над Україною, безпрецедентними для членів НАТО: «ми такого ще не спостерігали в історії цієї організації».

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19