Вісім років тому народ України сказав «ні» російській навалі та спробі змінити одвічний шлях України додому — до об’єднаного ЄС. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час виступу на екстраординарному засіданні Європейського Парламенту.

«Натомість наше право розвиватися, бути демократичною державою, яка сама обирає свій шлях, було сплюндровано країною, яка не поважає міжнародне право й міжнародні принципи, яка нехтує суверенітетом і державною цілісністю будь-якої держави світу», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, результатом є велика кількість загиблих і постраждалих. Агресор атакував Харків, постійно йде атака на інші міста України. Над Києвом снують ворожі літаки, летять бомби. І здійснюється все, щоби зламати український дух. Але цього не буде!

«В історії Європи настав переломний черговий момент. Вона напряму залежить від того, як уся об’єднана європейська спільнота відреагує на цей виклик дикості, варварства й не цивілізації. Я хотів би, щоби всі усвідомлювали, що Україна захищає кордон цивілізованого світу», — підкреслив очільник українського парламенту.

Він додав, «якщо не дай Боже, впаде Україна, ніхто не знає, де зупиниться російська армія».

«Подумайте на хвилинку, що станеться з Європою, якщо відновиться страшна російська імперія? На які регіони зверне свою увагу Кремль у майбутньому, розв’язавши собі руки після України? Тому хочу закликати вас думати стратегічно, підтримувати єдність ЄС та Україну. І головне — діяти. Не мовчати, а зібрати всі свої зусилля й показати, що Європа сьогодні єдина, як ніколи, тому що загроза сьогодні — як ніколи», — розповів Руслан Стефанчук.

Як зазначив він, найкращою підтримкою народу України було б негайне надання Україні членства в ЄС.

«Членство у ЄС ще до подій 24 лютого підтримувало 67?% громадян України. Ми закликаємо негайно надати Україні членство в ЄС. Це стало б чітким сигналом підтримки українського народу», — закликав Голова Парламенту України.

Він нагадав, що 28 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав листа зі спільною заявою представників органів влади в Україні щодо подання заявки на членство в ЄС відповідно до статті 49 Договору про ЄС.

«У проєкті резолюції ЄП є низка санкцій, які ви плануєте ввести проти держави агресора. Я також прошу — підтримайте їх. Тому що історія сьогодні робиться на ваших очах. І давайте разом спростуємо відомий вислів Черчилля, що ми живемо в часи великих подій і маленьких людей. Я точно знаю, що Україна — це велика країна великих людей. Вони підтвердили це впродовж останніх шести днів», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, зупинити Росію можна тільки спільно. Не може бути миру у Європі без сильної України. Не може бути цілісної Європи без України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54