Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук попросив Спікера Риксдагу Швеції Андреаса Норлена засудити нарощування збройних сил Росії вздовж кордонів України та протиправні дії Росії на тимчасово окупованих територіях України. Таке прохання він висловив під час розмови зі своїм шведським колегою, яка відбулася у форматі відеоконференції.

Голови українського та шведського парламентів обговорили безпекову ситуацію навколо України – обмінялися наявною інформацією, її оцінками та обговорили шляхи деескалації. Руслан Стефанчук поінформував, що на тимчасово окупованих територіях Російська Федерація влаштовує цілу низку провокацій і бажає звинуватити у цьому Збройні сили України. 

«Українська сторона завжди заявляла і заявлятиме, що не бачить жодних підстав для того, щоби військовим шляхом повертати тимчасово окуповані території. Водночас ми попереджаємо, що даватимемо відсіч у разі спроб агресора зробити наступ на територію України», – запевнив Руслан Стефанчук. 

Голова Парламенту України відзначив кроки Швеції та інших партнерів, які продовжують надавати нам дієву підтримку. «Високо оцінюю широкий політичний консенсус у Риксдагу Швеції щодо підтримки державного суверенітету та територіальної цілісності України», – відзначив Руслан Стефанчук і додав, що місія України зараз полягає в тому, щоби «бути охоронцем цивілізованого світу».

Руслан Стефанчук попросив Швецію підтримати Звернення Верховної Ради України від 25 січня до парламентів світу стосовно неприйнятності військового шантажу щодо України. «Прошу, щоби Риксдаг Швеції дав також належну політичну оцінку новій хвилі репресій Росії проти громадян України на тимчасово окупованих територіях, а також проти корінного кримськотатарського народу в Криму», – висловив прохання Голова Верховної Ради.

Він подякував Швеції за практичну підтримку започаткування Кримської платформи. «Розраховую на активне залучення депутатів Риксдагу Швеції до парламентського виміру Кримської платформи, яку ми будемо розвивати цього року. Я також дуже хочу, щоби рівень взаємодії між нашими парламентами був посилений», – наголосив Руслан Стефанчук. 

Голова Верховної Ради України висловив сподівання на подальшу підтримку Швецією європейської перспективи України, адже «така позиція Швеції була би потужним сигналом для інших країн Північної Європи та ЄС».

Крім того, Руслан Стефанчук розраховує на конструктивну взаємодію щодо визнання Риксдагом Швеції Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43
30 квітня 2024 16:08
30 квітня 2024 15:57
30 квітня 2024 14:19