Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук переконаний, що поглиблення співпраці між Україною і Чехією на рівні парламентів однозначно вплине на міжпарламентський діалог на засадах спільних європейських цінностей і принципах євроатлантичної безпеки.

На цьому він наголосив під час телефонної розмови з Головою Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Маркетою Пекаровою-Адамовою.

Голова Парламенту подякував обом палатам Чеського парламенту за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, за ухвалення рішень про надання військово-технічної допомоги та щодо лікування українських військових та території Чехії.

Руслан Стефанчук наголосив, що Україна розраховує на активну позицію чеської делегації у ПАРЄ, у Парламентській Асамблеї ОБСЄ та у Європейському Парламенті.

«Важливо консолідувати міжнародну спільноту для протидії агресії Російської Федерації», - підкреслив він та звернувся з проханням підтримати резолюцію, яку найближчим часом буде розглядати Європарламент на підтримку України.

Голова Верховної Ради поінформував, що Україна готова до будь-якого сценарію.

«Ми прагнемо мирного врегулювання конфлікту дипломатичним шляхом. І тому якраз питання санкцій проти Росії ми вважаємо важливим стримувальним фактором, який обмежує її від необдуманих кроків», - підкреслив Руслан Стефанчук та зазначив, що «безпека України безперечно невіддільна від безпеки Європи».

У цьому контексті Голова Парламенту назвав важливою активну позицію чеського парламенту у питанні підтримки не лише територіальної цілісності України, а й європейського і євроатлантичного курсу нашої держави.

«Ми дуже потребуємо подальшого сприяння Чехії щодо курсу України на членство в ЄС і НАТО – питання нашого європейського і євроатлантичного вибору не може бути предметом торгу з Росією. Ми також дуже сподіваємось на запрошення України на наступний Саміт НАТО в Мадриді», - сказав Голова Верховної Ради та висловився за активізацію міжпарламентської взаємодії заради визначених цілей.

Голова Парламенту, наголошуючи на відзначенні цього року 90-тих роковин трагедії Голодомору в Україні, звернувся з проханням, аби  Палата депутатів та Сенат парламенту Чехії ухвалили рішення про визнання Голодомору 32-33-х років геноцидом українського народу.

Руслан Стефанчук також закликав чеських парламентаріїв до активної співпраці у форматі Кримської платформи.

«Ми розраховуємо на активну участь чеського парламенту саме в розвитку парламентського виміру Кримської платформи», - сказав він.

Голова Верховної Ради України запросив пані Маркету Пекарову-Адамову відвідати Україну з офіційним візитом.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30