У Верховній Раді України відбулася Інтерактивна панельна дискусія «Парламент ДІЄ: цифрове майбутнє та інновації в роботі Верховної Ради України». Учасники обговорювали можливості майбутньої співпраці в напрямку цифрової трансформації українського Парламенту.

Керівник Апарату Вячеслав Штучний розповів, що за результатами останніх досліджень сайт Верховної Ради України увійшов до трійки лідерів парламентів світу з відвідуваності.

З початком пандемії Парламент швидко відреагував на ситуацію, що склалась. Апарат та народні депутати частково перейшли на дистанційний формат роботи, в тому числі і в комітетах.

До віддаленої роботи має бути готовим і формат пленарних засідань. Для цього потрібні і законодавчі зміни, і серйозне технічне забезпечення. Важливим питанням є кібербезпека.

«Нещодавно відбулися кібератаки на сайти низки державних органів, через що їхні сайти перестали працювати. Крім порталу Верховної Ради. Ми встояли та відбили атаки», - зазначив Вячеслав Штучний.

Серед запланованих проектів діджиталізації є і допуск до приміщень Парламенту за допомогою інноваційних рішень. Зараз йде обговорення щодо необхідності впровадження програмного забезпечення та мобільного додатку, який забезпечить зручність та контроль за використанням автотранспорту Верховної Ради. 

Окремої уваги заслуговує питання щодо доступу до будівель Верховної Ради України маломобільних груп населення.  

Слід зазначити, що в будівлі по вул. М.Грушевського, 5 протягом останніх років було встановлено систему підйому для таких громадян – через деякий час після того, як ми побачили, що учасників заходів до Міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями піднімали на руках на третій поверх. В інших будівлях подібне обладнання також є, але наше завдання – забезпечити рівні можливості доступу до всіх без виключення приміщень, і в цьому напрямку ми працюємо.

«У нас є багато проектів, які ми хочемо реалізувати. І розуміємо, що діджиталізація – це не лише розпорядження Голови Верховної Ради чи Керівника Апарату. Це системна робота, прикладом якої є впровадження електронного документообігу», – зазначив Вячеслав Штучний.

 

 

Довідково: Організатором дискусії є Програма USAID «РАДА: наступне покоління». Мета заходу – обговорити можливі вектори та майбутню співпрацю в реалізації ідеї цифрової трансформації українського Парламенту.

У дискусії також взяли участь: Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Директор Офісу демократії та врядування USAID в Україні та Білорусі Марк Елінгстад, народні депутати України Павло Фролов та Олександр Федієнко, керівник Управління комп’ютеризованих систем Олексій Сидоренко та Директор програми «Рада: наступне покоління» Ігор Когут.

Під час дискусії піднімалися питання щодо цифровізації та нової якості парламентаризму; інноваційного оновлення Парламенту; готовності Апарату Верховної Ради України розробити дорожню карту цифрової трансформації Парламенту; забезпечення е-інструментами народних депутатів та їхніх помічників тощо. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54