Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко переконаний, що парламентська реформа має бути втілена щонайменше на 70-80%.

На цьому він акцентував під час інтерактивної панельної дискусії «Парламент ДІЄ: цифрове майбутнє та інновації в роботі Верховної Ради України» від програми USAID «РАДА: наступне покоління».

«Важливо зробити все необхідне, щоб парламентська реформа була втілена хоча би на 70-80%. Традиційно реформи в Україні є дуже затяжними, а деякі тривають узагалі роками. Наприклад, земельна впроваджувалася 20 років, а децентралізація поки ще не завершена. Водночас говорити про те, що парламентську реформу ми починаємо з tabula rasa, теж неправильно, адже багато чого вже зроблено та поступово втілюється. Але є ще кроки, які ми маємо зробити як Парламент, щоб суспільство мало ще більше можливостей для отримання інформації про діяльність Верховної Ради, реалізації своїх законних прав щодо комунікації з народними депутатами, обговорення законопроєктів», – зазначив Перший віцеспікер. 

Водночас він акцентував на важливості до кінця дев'ятого скликання запровадити у Верховній Раді режим paperless, щоб документообіг забезпечувався повністю в електронній формі.

«Ми на дві сесії, сьому та восьму, відтермінували запровадження режиму «без паперів». Думаю, цього часу достатньо, щоб і депутати, й Апарат Верховної Ради, і профільний комітет могли підготувати перехід на повноцінний paperless», – зазначив Олександр Корнієнко.

Також він нагадав про необхідність модернізувати систему для голосування народних депутатів у сесійній залі.

«Треба провести дискусію, домовитись всередині Парламенту, яка саме модель буде обрана. Модернізувати систему для голосування не можна за тиждень, бо, вочевидь, ремонту потребуватиме й сама зала. Але, думаю, цього скликання ми маємо принаймні розпочати цей процес», – пояснив Перший віцеспікер.

Олександр Корнієнко зупинився й на можливості дистанційного голосування в українському Парламенті. На його переконання, зараз усі перепони щодо запровадження його у Верховній Раді знаходяться в політичній, а не технічній площині.

«На жаль, є політичні сили, які будуть категорично проти цього, з різних причин. Але ми як президія спробуємо цей процес інтенсифікувати й почати обговорювати конкретні можливості. Звичайно, мають бути застереження: це не щоденний режим роботи, але на випадок надзвичайних ситуацій такий інструмент в українського Парламенту точно має бути», – уточнив Олександр Корнієнко.

Окрім того, він звернув увагу й на необхідність запуску мобільного застосунку Верховної Ради України.

«Наше "цифрове обличчя" повинно все-таки розвиватися на вимогу часу. Верховна Рада не має повноцінного застосунку, який би, з одного боку, відображав вміст сайту, а з іншого – мав би перевагу аплікейшенів (застосунків), які важко реалізувати на самому сайті», – сказав Перший заступник Голови Парламенту.

За його словами, йдеться зокрема про push-сповіщення, що стало би інструментом швидкого донесення інформації про діяльність Парламенту.

 

Довідково: Організатором дискусії є Програма USAID «РАДА: наступне покоління». Мета заходу – обговорити можливі вектори та майбутню співпрацю в реалізації ідеї цифрової трансформації українського Парламенту.

У дискусії також взяли участь: Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Керінвик Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний, Директор Офісу демократії та врядування USAID в Україні, Молдові та Білорусі Марк Елінгстад, народні депутати України Павло Фролов та Олександр Федієнко.

Під час дискусії піднімалися питання щодо цифровізації та нової якості парламентаризму; інноваційного оновлення Парламенту; готовності Апарату Верховної Ради України розробити дорожню карту цифрової трансформації Парламенту; забезпечення е-інструментами народних депутатів та їхніх помічників тощо.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54