17 січня відбулася урочиста церемонія відкриття Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко привітав учасників стажування з початком програми і висловив упевненість, що серед них є ті, які за кілька років можуть вже стати колегами наступного скликання народних депутатів. «Наша програма стажування є справжнім, реальним соціальним ліфтом, через який пройшло вже не одне покоління народних депутатів, які були інтернами в ті чи інші часи», - підкреслив він.

За словами Олександра Корнієнка, для України важливий розвиток молоді і створення для цього умов. «Ми розуміємо, що серед багатьох проблем, які поставали перед молодими людьми за останні 30 років, є і проблеми доступу до ресурсів, соціальних ліфтів, кар’єрних можливостей в Україні», - наголосив політик.

Олександр Корнієнко зауважив, що необхідно створювати такі умови, аби молодь залишалась жити і працювати в Україні. «Це стосується, звичайно, умов життя, інфраструктури і соціально-побутових можливостей. Ми працюємо над здешевленням іпотечних кредитів, над спортивними програмами, програмами оздоровлення нації», - сказав він.

На його думку, важливим є доступ молоді до кар’єрних можливостей, зокрема у сфері державної служби, державного управління. «Будь-яка система державного управління, якою б вона не була стабільною, потребує оновлення, нових кадрів та ідей», - зазначив він.

Перший заступник Голови Парламенту поінформував, що найближчим часом планується ухвалити закон про парламентську службу, який дасть можливість підвищити інституційність Парламенту та забезпечити стабільну роботу цього різновиду державної служби на тривалий час. А також висловив упевненість, що багато з тих, хто проходитиме стажування, залишаться працювати в Апараті Верховної Ради України, а хтось - будуватиме політичну кар’єру.

«Вам респект за те, що обрали такий непростий напрямок. Тому що зараз для молодих людей, які шукають себе в політиці, в державній службі є багато можливостей на ринку праці. У нас стають більш потужними органи місцевого самоврядування, є різні реформаторські програми тощо.  Але ваш вибір Верховної Ради України як інституції і Апарату Верховної Ради справді заслуговує на повагу», - підкреслив Олександр Корнієнко.

 

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний зазначив, що стажування дасть новий поштовх як у житті молодих людей, так і в житті Апарату. «Ми прислухаємося до нашого молодого покоління, яке проходить у нас стажування. Це – нова кров, нова думка», - підкреслив він і побажав учасникам Програми реалізувати себе в подальшому житті на благо України, на благо державної служби, а також поповнювати кадровий резерв Апарату Парламенту.

Керівник Апарату запропонував запровадити практику мобільного стажування інтернів. За його словами, учасники Програми зможуть спробувати себе у різних підрозділах Апарату, щоб повністю використати всі свої знання і навички та знайти підрозділ, який «буде до душі», в якому вони можуть себе більше проявити і де буде більша користь для Апарату. Він запропонував інтернам зустрічатися раз на місяць, аби обмінюватися інформацією і мати feedback та робити висновки щодо ефективності стажування.

 Також з початком стажування привітали Голова Правління громадської організації «Ліга інтернів» Валерій Карпунцов і народний депутат України І скликання Володимир Крижанівський.

Зокрема, Валерій Карпунцов у вступному слові дав настанову не втрачати можливості, закладаючи фундамент, який допомагатиме далі рухатися по життю. Він зазначив, що у кожному підрозділі Апарату є випускник Програми стажування, що вказує на те, що Апарат — це професійній фундамент забезпечення діяльності всього Парламенту.

Голова Правління громадської організації «Ліга інтернів» поінформував, що у 2022 році діятиме новий напрям аналогової Програми у стінах Київської міської державної адміністрації, а також про запровадження нового виду стипендії — інклюзивної: «Наша справа — допомогти розкрити таланти». Він подякував за надання таких стипендій: Ігорю Довбаню – професору Національного авіаційного університету, Голові правління ПрАТ "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" та Роману Вереші – професору, доктору юридичних наук, завідувач кафедри кримінального права та процесу Інституту адвокатури.

Володимир Крижанівський у своєму виступі наголосив, що кожен випуск Програми — «це надія, яка збудує спроможну Україну, щедру до своїх громадян, сильну та незламну, щоби ніякий чужинець навіть думки не мав зазіхнути на українські землі». Він зауважив, що кожен в Апараті — надійна та беззастережна допомога на цьому шляху: «Ми всі тут, щоби ви нас турбували, — кожен із нас з охотою щиро поділиться своїми знаннями та досвідом».

«Не схиляйтеся перед авторитетами, не створюйте собі кумирів. Кожен із вас є і мікро-, і макросвітом одночасно. Наполеон казав, що у кожного з його солдатів уранці лежить маршальский жезл. Так і в кожної та кожного з вас десь на споді ваших торбинок і наплічників лежать депутатські посвідчення. Від вас залежить, чи стане ця мрія дійсністю», - побажав народний депутат України І скликання.

Олександр Корнієнко, Вячеслав Штучний, Валерій Карпунцов вручили посвідчення учасникам Програми стажування.

На завершення відбулося спільне фотографування керівництва Парламенту та інтернів.

 

ДОВІДКОВО:

Цього року інтернами 27-ої Програми стажування в Апараті Верховної Ради України стало 53 особи, які протягом шести місяців працюватимуть в секретаріатах комітетів та підрозділах Апарату українського Парламенту. Троє з них будуть стажуватися в громадській організації «Ліга інтернів».

Протягом цього часу інтерни братимуть участь у розробці законопроектів, організації роботи підрозділу стажування, громадських слухань, різноманітних круглих столів та фахових дискусій. Особлива увага завжди приділяється навчанню учасників Програми – за час стажування вони будуть вчитися основам законотворення, вивчатимуть Регламент Верховної Ради, конституцію, аналіз державної політики, також будуть відвідувати ексклюзивні курси та лекції і тренінги від провідних фахівців з різних сфер. Розвитку лідерського потенціалу інтернів сприятимуть зустрічі з народними депутатами, політичними та громадськими діячами, науковцями тощо. 

Програма стажування в Апараті Верховної Ради України є продовженням парламентської традиції, започаткованої Програмою стажування у Верховній Раді України, що впроваджувалася в 1995-2018 рр. За цей час її випускниками стало понад 2000 осіб. Зараз Програма реалізується Апаратом Верховної Ради України та громадською організацією «Ліга інтернів» відповідно до Меморандуму про співпрацю.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00