У Верховній Раді України на базі комітетів планують створити робочу групу, яка займатиметься підготовкою законопроєкту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Про це повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час всеукраїнського форуму місцевого самоврядування «Актуальні питання розвитку громад».

«Зміни до Конституції перейшли від широкого обговорення з органами місцевого самоврядування до вужчого – на рівні Парламенту. Ми ведемо дискусію на базі двох комітетів. Це передусім Комітет з питань правової політики, який є профільним щодо будь-яких змін до Конституції. Водночас ми розуміємо, що підготовка цього законопроєкту до розгляду у залі пленарних засідань неможлива без експертизи Комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіональної політики та містобудування. Тому вирішили створити міжкомітетську робочу групу, про що буквально в понеділок буде розпорядження Голови Верховної Ради», – зазначив Олександр Корнієнко.

За його словами, у цій робочій групі триватиме обговорення за такими ключовими політичними питаннями, як статус самоврядування на субрегіональному рівні та формування нагляду, призначення та діяльність префектів.

«Точно є консенсус щодо тих моментів, які обговорюються в медіа. Ми прямо й відкрито заявляємо, що ми проти юридичної особи для громад, а тому це в жодній версії змін до Конституції точно не з'явиться. Ця позиція наразі не є можливою для виконання в Україні», – підкреслив Перший заступник Голови Парламенту.

Водночас він наголосив, що внесення змін до основного закону є непростим і довгим процесом, адже ухвалення відповідного законопроєкту потребує двох читань, чому передуватиме отримання висновку від Конституційного Суду України.

Також Олександр Корнієнко спрогнозував, що текст законопроєкту щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації буде зареєстровано у Парламенті на початку наступної сесії Верховної Ради, яка розпочнеться першого вівторка лютого 2022 року. Він додав, що керівництво Верховної Ради завжди сприятиме всім ініціативам щодо поліпшення реформи децентралізації та її втілення, які роблять її ближчою до людей.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також акцентував увагу на необхідності напрацювати якісні зміни до вітчизняного законодавства, які стосуються повноважень і служби в органах місцевого самоврядування.

Разом з тим Олександр Корнієнко поінформував, що незабаром буде представлено нову концепцію роботи Консультативної ради з питань самоврядування при Голові Верховної Ради, яка буде спрямована на інтеграцію відповідних асоціацій із парламентськими комітетами.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54