Заступниця Голови Верховної Ради України взяла участь у Київському Безпековому Форумі з нагоди 30-ї річниці Всеукраїнського референдуму про Незалежність, проведеного 1 грудня 1991 року.

Олена Кондратюк нагадала, що саме Верховна Рада України ініціювала народне волевиявлення окремою постановою «Про проведення Всеукраїнського референдуму у питанні про проголошення незалежності України» із закликом до народу: «стати  справжніми  громадянами, творцями своєї  держави».

За словами Віцеспікерки, в цьому контексті проявляється визначальна роль Парламенту України як інституції, «яка завжди залишалася місцем безпеки, раціональності, непростих, компромісних, але розумних рішень в найтяжчі часи для країни».

«Щоб не сталося, українське суспільство має бути впевненим у тому, що Верховна Рада збереться та знайде вихід із ситуації, - ніколи не зрадить національні інтереси Української держави. А для цього нам потрібен сильний і спроможний Парламент, який, як і Збройні сили України, користується повагою та довірою суспільства», - наголосила у своїй промові Олена Кондратюк.

На її переконання, усі внутрішні реформи Верховної Ради мають слугувати відкритості та поверненню довіри суспільства до Парламенту як ключової інституції у парламентсько-президентській республіці.

«Тому, коли сьогодні усе більше говорять про реформу українського Парламенту, важливо, щоб це була розмова і дискусія не про форму, а про зміст цих інституційних змін. Парламентська демократія – це однакові для всіх правила, стримування і противаги, повага більшості до меншості, меншості до більшості», - сказала Олена Кондратюк.

Така необхідність, зокрема, викликана світовими тенденціями падіння довіри до державних інституцій, класичної політики і традиційних політичних партій. «Маємо починати відновлення цієї довіри із широкого залучення громадян різного віку, особливо дітей та молоді, до парламентської активності та просвіти», - підкреслила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Парламенту нагадала, що це про це йшлося і на найбільшій у світі 5-й Конференції Голів Парламентів. У Декларації конференції, що відбулася під егідою Міжпарламентського Союзу, окремо наголошено на потребі у розширенні доступу суспільства до Парламентів, як інституцій, підвищення їхньої підзвітності, прозорості та відкритості для громадськості.

«Верховна Рада має об’єднувати суспільство, досвід, фаховість, стратегічне бачення для того, щоб давати не прості й турборежимні, а виважені, відповідальні та ефективні відповіді на виклики, що стоять перед країною.

На думку Заступниці Голови Верховної Ради, сьогодні також важливо посилити інструменти парламентського контролю за Урядом, сектором безпеки та оборони, за реалізацією конституційного євроатлантичного курсу України. Оскільки тільки такий курс здатен гарантувати нашій державі безпеку.

Фото Андрія Кравченка.

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28