Сьогодні текст змін до Конституції України в частині децентралізації буде виставлено на публічне обговорення.

Про це повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час брифінгу.

«Напередодні дня місцевого самоврядування ми підготували звіт за результатами публічних консультацій щодо змін до Конституції в частині децентралізації. Майже два роки тривали публічні консультації з представниками самоврядування. Ми взяли чотири базові асоціації:  Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація громад, Українська асоціація районних та обласних рад, Всеукраїнська асоціація об'єднаних територіальних громад. І за два роки напрацьовано текст змін до Конституції», – повідомив він.

За його словами, після публікації  тексту змін відбудеться обговорення у Парламенті між депутатами і фракціями на базі двох комітетів – з питань правової політики та з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Буде створено робочу групу, де доопрацюють зміни до Конституції.

У звіті представлені результати представників органів самоврядування, наявні коментарі та пропозиції по кожній області. Тож кожен учасник відкрито та прозоро міг донести свою позицію. Також до аналізу тексту долучали представників з країн Євросоюзу. У результаті більшість позицій є консенсусними. Дискусійними, уточнив Олександр Корнієнко, залишились два питання: існування районних рад та статус префекта.

«Ми ґрунтовно прописали права і можливості місцевого самоврядування, гарантування прямих виборів, зберегли список областей, статус міста Києва як столиці та Севастополя, прописали положення щодо участі префекта в роботі виконавчої гілки влади на місцях, положення щодо призупинення рішень місцевих рад, що пов’язані з територіальною цілісністю. Уся відповідальність за такі рішення переноситься до Конституційного Суду. Тобто, якщо префект вважає, що певний орган ухвалив рішення, що загрожує цілісності України, префект може звернутися до суду. І суд вирішує, чи зупиняти дію рішення та роботу органу. Це страховка від сепаратизму», – сказав народний депутат.

 Прописані у тексті і повноваження обласних та районних рад, а також фінансова основа.

«Усі повноваження, що держава делегує самоврядуванню, мають визначатися законами, Конституцією і забезпечуватися матеріально-фінансовими ресурсами в повному обсязі», – додав Перший віцеспікер.

Після обговорення у Верховній Раді результати спрямують до Конституційної комісії з питань реформи при Президентові України, буде сформовано кінцевий варіант тексту, і його пропонуватимуть Президенту для внесення до Верховної Ради.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00