Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук обговорив з учасниками програми USAID «Рада: наступне покоління» необхідні реформи для становлення сучасного, ефективного, відповідального, підзвітного й демократичного Парламенту України.

«Ми вітаємо рішення Американської сторони щодо продовження співпраці з Парламентом на основі нового Меморандуму між Апаратом Верховної Ради України та громадською організацією «Інтерньюз-Україна» про співпрацю з впровадження проєкту Агентства США з Міжнародного розвитку («USAID») Програми «РАДА: наступне покоління», зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту окреслив стратегічні вектори, на яких може ґрунтуватися співпраця впродовж наступних п’яти років.

«Одне з найважливіших питань – створення потужного дослідницько-аналітичного центру на кшталт «Дослідницької служби Бібліотеки Конгресу США», що сприятиме, зокрема, фаховій підготовці законопроєктів тощо», – наголосив Руслан Стефанчук.

Не менш важливим, на думку Голови Парламенту України, є формування загальних правил гри на законодавчому полі та прийняття закону «Про парламентську службу».

«Давайте зробимо все, щоб Україна отримала єдині правила нормопроєктування в Україні. У Парламенті України зареєстровано фундаментальний та системний законопроєкт, якого Україна чекала понад 30 років. Це проєкт закону «Про правотворчу діяльність», яким пропонується вдосконалити законодавчу базу щодо правотворчої діяльності, її планування та моніторинг результатів, механізми прийняття та застосування нормативно-правових актів», – зазначив політик.

На думку Руслана Стефанчука, також потребує оновлення вебсайт Парламенту України  – удосконалення його змістової та зовнішньої складової.

«Крім того, важливим завданням є покращення та стандартизація комунікації та координації між Верховною Радою України та структурами виконавчої влади», – додав Голова Парламенту.

Він зазначив, що варто попрацювати й над впровадженням брендингової стратегії Парламенту України та оновленням інструментів електронного парламенту, включаючи можливість дистанційного голосування парламенту.

До дискусії також долучилися Директор Місії USAID в Україні Джим Хоуп, Директор офісу демократії і врядування Місії USAID в Україні Марк Елінгстед, Директор Програми USAID «РАДА: наступне покоління» Ігор Когут, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк та Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний.

Учасники заходу висловили своє бачення реформування Парламенту та вирішили найближчим часом визначитися із напрямками співпраці й строками реалізації цілей.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50