Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з Першим заступником Голови Сенату Парламенту Чехії Їржі Ружічкою в рамках його офіційного візиту в Україну. Віцеспікерка наголосила, що Україна високо цінує нещодавній візит Голови Сенату Чехії Мілоша Вистрчіла до нашої країни, а також його участь в інаугураційному Саміті Кримської платформи.

 Олена Кондратюк також подякувала Першому заступнику Голови Сенату Парламенту Чехії за згоду взяти участь у заходах, присвячених 80-й річниці трагічних подій в Бабиному Яру.

 «Дуже важливим для усієї Європи є відновлення історичної справедливості, збереження та гідне увіковічення пам’яті про ці події. Адже жертвами розстрілів в Бабиному Яру стали люди багатьох національностей: євреї, цвіт української інтелігенції, роми та багато інших мешканців Києва», - сказала Олена Кондратюк.

 «Для мене велика честь представляти Чехію на заходах із вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру», - сказав Їржі Ружичка.

 Заступниця Голови Верховної Ради також звернулася до пана Їржі з проханням щодо підтримки Сенатом Парламенту Чехії рішення про визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. Вона нагадала, що таке визнання здійснили парламенти 17 країн світу, у т.ч. США і найближчі партнери Чехії по Вишеградській четвірці – Польща і Угорщина.

 «Ми були б вдячні й за створення групи підтримки Кримської Платформи в Парламенті Чехії, як це вже зробили у Сеймасі Литви та Сеймі Латвії. Зараз активно обговорюємо створення аналогічної платформи і в польському Сеймі», - сказала Олена Кондратюк.

Віцеспікерка також проінформувала пана Їржі Ружічку про те, що Україна складає списки незаконно обраних депутатів Держдуми РФ на виборах в окупованому Криму та надсилатиме їх усім європейським парламентам і міжнародним інституціям для запровадження відповідних санкцій.

 «Неприпустимо, щоб ці депутати визнавалися парламентами інших країн та входили до делегацій ПАРЄ й інших міжнародних організацій», - наголосила Олена Кондратюк.

 

Своєю чергою Їржі Ружічка запевнив, що як тільки ці списки надійдуть до Сенату Парламенту Чехії, вони будуть розглянуті відповідним чином. Він також зазначив, що Чехія безумовно стоїть позиціях територіальної цілісності України і невизнання анексії Криму.

 Під час зустрічі Заступниця Голови Верховної Ради зазначила, що для України важливо отримати план дій щодо членства в НАТО та зупинити Північний потік-2, який є загрозою для енергетичної безпеки всієї Східної Європи.

 «Верховна Рада вдячна Чехії за підтримку євроатлантичних прагнень України на всіх рівнях. Щиро вдячні Чехії за те сприяння, яке надається двохсоттисячній громаді українців, які проживають в цій країні, особливо в задоволенні їх культурних потреб. Нам також необхідно посилювати економічну співпрацю в рамках Східного Партнерства», - сказала Олена Кондратюк.

Водночас Їржі Ружічка наголосив, шо вважає майбутнє членство України в ЄС вигідним не лише самій Україні, але й усьому Європейському Союзу. Зокрема, для зміцнення безпеки на східних кордонах Європи.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52