Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк закликає вже найближчим часом розглянути в Парламенті оновлену Програму дій Кабінету Міністрів, яку Уряд схвалив 12 червня 2021 року.

«Наскільки я знайомилася з порядком денним цього сесійного тижня, Парламент не планує розглядати це питання. Отже воно, ймовірніше за все, переноситься на осінь. Водночас попередня несхвалена Програма дій Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля за даними аналітиків виконана лише на 24 відсотка», – констатувала Олена Кондратюк під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп у понеділок, 12 липня.

На її переконання це означає, що Уряд і надалі буде працювати в «ручному» режимі: «фактично без жодного парламентського контролю й підзвітності Верховній Раді та суспільству щодо виконання конкретних пунктів Програми дій».

Заступниця Голови Парламенту відзначила, що на практиці це призводить до подання на розгляд Верховної Ради урядових законопроектів, які суперечать програмним обіцянкам Уряду та завдають шкоди малому і середньому бізнесу.

«У оновленій Програмі Уряд ставить за мету збільшення кількості зареєстрованих фермерських господарств, у тому числі сімейних, за рахунок залучення фінансових ресурсів. А з іншої сторони – скандальним урядовим законопроектом №5600 щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень наноситься удар по малому та сімейному фермерству, суттєво збільшується податкове навантаження на селян», – зауважила Олена Кондратюк.

Вона зазначила, що цей законопроект передбачає зменшення з двох до пів гектара порогу розміру земельної ділянки, продаж врожаю з якої обкладається податком. Також запроваджується п’ятивідсоткове податкове зобов’язання для власника землі, з якої фермер отримує доходи, та підвищується розмір єдиного податку для аграріїв четвертої групи оподаткування.

Заступниця Голови Верховної Ради уточнила, що до цієї групи оподаткування входять не лише агрохолдинги, але й невеликі приватні фермерські господарства, що займаються вирощуванням домашньої птиці. Водночас податківці наділяються правом стягувати борги з платників податків без рішення суду.

«Таке враження, що з відкриттям ринку землі першого липня влада та Уряд не допомагають малому й середньому фермерству, а створюють такі нестерпні умови, щоби люди закривали свої господарства й були змушені продавати земельні ділянки за копійки», – сказала Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради наголосила, що Уряд в європейській та парламентсько-президентській за формою правління країні має працювати за затвердженою більшістю Програмою дій. «Мало того, має нести політичну відповідальність за виконання цієї Програми та її конкретних пунктів. Тому вкотре звертаюся до колег із закликом пам’ятати про основну функцію Верховної Ради – функцію контролю за діяльністю Кабінету Міністрів. Закликаю до відповідального ставлення до парламентського контролю та всіх питань, які виносяться на розгляд Верховної Ради», – зазначила Олена Кондратюк.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31